Тагарев потвърди пред НАТО мерките за адаптиране на отбранителната ни индустрия в помощ на Киев

1787
Тагарев потвърди пред НАТО мерките за адаптиране на отбранителната ни индустрия в помощ на Киев
Снимка: Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в заседанията на държавните и правителствените ръководители, проведени в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както и в работно заседание на ниво министри на отбраната, посветено на ключови аспекти от дневния ред на Алианса. Те разгледаха новите регионални планове, адаптирането на командната структура, развитието на отбранителни способности и увеличаването на производството в отбранителната индустрия.

В изказването си Тагарев подчерта постигнатия напредък в прилагането на решенията от срещата на върха в Мадрид през 2022 г. за засилване на възпиращия и отбранителен потенциал във всички оперативни домейни и срещу пълния спектър от заплахи и предизвикателства. Той изтъкна значението на новите планове като основна движеща сила за по-нататъшното развитие и подобряване на готовността на Алианса за възпиране и отбрана, когато е необходимо, съобщи Министерството на отбраната.

Зеленски не получи "идеалния резултат" от НАТО: Знам, че никой не иска световна война (ВИДЕО)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на обща пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, че Украйна никог...

Тодор Тагарев потвърди ангажираността на България да осигури своя принос със сили и способности за изпълнението на тези планове. Той посочи необходимостта от продължаване на инвестициите в иновативни решения за осигуряване на критичните военни способности, които да отразяват 360 градусовия подход по отношение на заплахите и предизвикателствата и да позволят справянето с тях във всички оперативни домейни.

Министър Тагарев отбеляза още необходимостта от повече инвестиции в отбранителната и технологичната индустриална база и важността на даването на дългосрочен сигнал към отбранителната индустрия за повишаване на производството. „България е предприела мерки за адаптиране на отбранителната индустриална база, за да отговори на новите изисквания и за да подкрепи усилията на Украйна да надделее във войната“, заяви министърът на отбраната.

По време на срещата на върха съюзниците проведоха дискусия и постигнаха съгласие по новите регионални планове за защита на територията на НАТО с определени сили с висока степен на готовност. Бяха взети решения за адаптация и засилване на способностите за командване и управление, които да гарантират изпълнението на новите регионални планове и прилагането им на практика, където и когато е необходимо. Беше приет План за действие в отбранителното производство, чиято цел е подобряване на оперативната съвместимост на боеприпасите и оборудването и подкрепа и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база.

Предвид процесите на адаптиране към променящата се среда на сигурност в Черноморския регион и споделеното общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество с цел повишаване на отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, министрите на отбраната на България и Румъния подписаха Писмо за намерение за създаване на Регионално компонентно командване на Специалните сили.

Нов план на ЕС за Украйна: Ракети и изтребители, "чадър" за сигурност и членство

След като НАТО обяви няколко официални стъпки за гаранции за сигурността и бъдещо членство на Украйна в Алианса след войната, стана ясн...

ОЩЕ: Тодор Тагарев: Предоставяме на Украйна годни боеприпаси, които са към края на своя ресурс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика