Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Таков: Да затворим една срамна страница в историята на БСП

15 юни 2024, 12:22 часа • 3660 прочитания

Време е да затворим една срамна страница в историята на партията, но и да не забравяме и какво се е случило, за да не се повтарят тези неща, които доведоха до наистина едно идейно, организационно, както виждаме, и електорално катастрофално състояние на партията в момента. Това каза председателят на групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет (СОС) Иван Таков пред журналисти преди Националния съвет (НС) на БСП. 

Това са някакви отчаяни опити за своето лично спасение, което прави Корнелия Нинова, каза още той, цитиран от БТА.

По думите му оттук нататък трябва да се говори за обединение в лявото, за нови хора, нови идеи. Трябва да се върнем към нашите изконни ценности, за да вървим напред и БСП да се върне на полагащото ѝ се място като първа политическа сила след време.

Още: Нинова: Не хвърляйте партията в хаос

Той заяви, че оттук нататък стъпките са, че трябва да бъде избран временно изпълняващ председател на партията от сегашните зам.-председатели по устав. Попитан дали знае кой ще бъде това , Таков заяви, че не знае.

Говорим за временно изпълняващ до провеждане на вътрешнопартийни избори за избор на нов председател, който надявам се този път ще има времето и  желанието да обедини партията, а и лявото в България.

Защо Нинова подава оставките на цялото бюро?

След като е подала още във вторник оставка и в сряда и в четвъртък с писмо с изходящ номер до всички от партията, тя вече не е действащ председател, не знам как тя подава оставката на цялото бюро. Оставката е личен акт, който трябва да направи индивидуално . Ако някой иска от бюрото да го направи, е свободен да го направи.

Още: Искащите извънреден пленум в БСП се увеличават

Днес на заседание на Националния съвет членовете на ръководния орган на БСП трябва да изберат кой  ще изпълнява функциите на председател на партията, след като във вторник Корнелия Нинова обяви, че се оттегля от лидерското място. Това стана на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което са направени първи анализи на вота "две в едно" на 9 юни.

Националният съвет ще насрочи и пълен цикъл отчети и избори в партията, ще бъде избран изпълняващ функциите на председател на БСП, както и ще определи периода, в който ще се проведе прекият избор за нов председател.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес