Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Татяна Дончева: АЕЦ "Белене" в понеделник е гьол, в сряда - не

26 май 2018, 12:00 часа • 1990 прочитания

Премиерът трябва да обясни за какво отива в Русия и какво иска да направи с АЕЦ"Белене", който в понеделник е гьол, в сряда - обратното. Това коментира в ефира на БНТ Татяна Дончева, лидер на "Движение България 21".

"Никой не може да си позволи по високите нива да говори пет за четири", допълни тя. В същото време, според нея, руснаците могат да моделират колкото искат Борисов, но не могат да си придвижат големите проекти на милиметър.

Темата с АЕЦ "Белене" може да има друго развитие, смята Дончева, и посочва, че при заявения интерес от страна на Китай по проекта, то така може да се разреши въпросът с доставеното и платено от България оборудване.

"Въпросите, свързани със съдбата на АЕЦ"Белене" или на газопровод, който да мине през България, няма да се решат с посещения на президента или премиера в Москва. Не виждам механизъм това, за което говорят, да се придвижва", заяви Дончева.

Посещението на Румен Радев не е никакъв пробив, а е рутинно, задължително, то няма дълбок смисъл. Борисов отива там, за да не се обидят руснаците, защото и те са част от факторите, които го държат на власт, анализира тя.

Посочи, че няма никакъв синхрон между програмите на президента и премиера, причина за което са отношенията между двамата, основно по вина на премиера и неговия кръг. Според Дончева премиерът и неговото обкръжение се държат безобразно с президента. Това не е напрежение, това е физическа неприязън и нежелание да приемеш, че и президентът съществува, конституционно е уреден и има човек, който физически съществува на тази длъжност, посочи тя За нея това е липса на институционална култура.

Кръгът на гербаджиите не признава друг освен Борисов и ГЕРБ, допълни тя.

Президентът Радев трябва да има някаква външнополитически отношения, насреща няма хора, с които да ги съгласува. Като има такива отношения, няма да взима министри със себе си, това е повече от ясно, допълни тя след като при посещението в Москва нито един министър не беше член на делегацията на държавния глава.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес