Темата Северна Македония: България не бърза, абсурдите са от величина да се репатрира за българско самосъзнание

6810
Темата Северна Македония: България не бърза, абсурдите са от величина да се репатрира за българско самосъзнание
Снимка: БГНЕС

Не ни е закъсняла позицията за Северна Македония. Особено това правителство и предишното направиха много усилия – подписахме Договора за приятелство и добросъседство, но винаги сме казвали, че условие за влизане на Северна Македония в ЕС е изглаждане на отношенията с България, които са с много проблеми. Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Проблемът не е в сегашното македонско правителство, а във всички правителства на Северна Македония, които управляваха от разпадането на Югославия насам. Те смятаха, че могат да създават различна идентичност, на база антибългарска риторика. Това е говоренето на т.нар. им политически елит, подчерта Каракачанов пред БНТ.

Борисов за Северна Македония: Позицията ни не е на инат, Скопие не прояви ангажираност, но сме готови на разговори (ВИДЕО)

"България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели Албания, както и от целите Западни Б...

Не само учебниците по история – това са книги, това са филми, чествания. Няма село в Северна Македония, в което да няма поне антибългарска плоча, твърди Каракачанов.

Същевременно Каракачанов защити македонския премиер Зоран Заев, който определи като умерен. Но вицепремиерът каза и, че многократно на Заев е обяснявано какво не се изпълнява по Договора за приятелство и добросъседство. Има само декларация за добри намерения – само че с декларации политика не се прави, подчерта военният ни министър. „Не са спрели да подръчкват техни агенти в България и да ги финансират, но и в международен план се опитвате да злепоставяте България”, каза Каракачанов и уточни, че го е казал директно на Заев.

„Когато са Лъжливото овчарче, е така. Когато лъжеш 30 години, България не може да ти има доверие”, продължи Каракачанов, според който много време сме си затваряли очите за поведението на Скопие.

„Северна Македония се управлява от една друга, дълбока държава”, сигурен е Каракачанов, сочейки към Сърбия. И попита – ние с кого преговаряме, с дълбоката държава ли?

Захариева хем вижда добър действащ договор със Северна Македония, хем иска анекс за изпълнение

Не сме пропуснали възможности да поискаме по-рано изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония....

Същевременно външният ни министър Екатерина Захариева заяви пред Нова телевизия, че не може ние да се примирим, когато публично ни обиждат – и то българският народ, българските жени и деца. Захариева даде и пример със съветник в македонското министерство на отбраната, който предложил репатриране на всички македонски граждани с българско самосъзнание в България. Друг е въпросът, че той самият е с български паспорт, иронизира Захариева.

На въпрос дали се опасява, че Северна Македония ще остане в сръбско-руската орбита на влияние, Захариева отговори, че са правени анализи, но видя това като пресметнат риск. "Не мога да повярвам, че е добре за която и да е държава младите ѝ граждани да бъдат възпитавани в омраза", подчерта външният ни министър.

За финал тя заяви, че ЕС не работи с притискане, а с консенсус.

Още: "Византийският номер за Македония"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика