The Guardian: Не сме искали да намекваме, че Калин Митрев е замесен в корупция

4225
The Guardian: Не сме искали да намекваме, че Калин Митрев е замесен в корупция
Снимка: БГНЕС

Британският вестник The Guardian публикува разяснение, че никъде в статиите във връзка с журналистическото разследване по случая с т.нар. азербайджанска пералня, не е имал намерение да намеква, че съпругът на Ирина Бокова Калин Митрев е замесен в корупция и/или пране на пари. 

"Калин Митрев ни осведоми за съмненията си, че от статията ни може да бъде разбрано грешно, че той е замесен в корупция и/или пране на пари в т.нар. "Азербайджанска пералня". Макар да не сме съгласни с твърденията на господин Митрев относно забележката му, заявяваме ясно, че статията не е имала подобно предназначение и че не сме искали читателите ни да стигнат до подобни изводи", заявяват от британската медия.

Ирина Бокова поучава Le Monde заради Азербайджанската афера

Вие, изглежда, не познавате добре функционирането на една междуправителствена организация. Така генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бо...

Разяснението вече се включва в статиите на медията по темата.

Припомняме, че задълбоченото разследване на консорциум от журналисти в няколко държави установи, че съпругът на Ирина Бокова - Калин Митрев, е получавал плащания от азербайджански компании, през които са минавали парите и за лобисти на азиатската газова държава.

Самата Бокова си позволи дори да поучава вестник Le Monde, като заяви: "Вие, изглежда, не познавате добре функционирането на една междуправителствена организация".

В периода 2012 - 2014 г. Митрев като консултант към частни британски компании е получил от азербайджанската "Авуар Ко" поне 425 000 евро. ЮНЕСКО има няколко инициативи, свързани с Баку и съпругата на президента Илхан Алиев, Мехрибан, която е и вицепрезидент. Тя получи едно от престижните отличия на международната организация - медала "Моцарт". В централата в Париж пък беше разположена фотоизложба, организирана от фондация "Гейдар Алиев" под надслов "Азербайджан - земя на толерантността".

Радев: Да назначавам председател на антикорупционния орган не ми е самоцел

Явно има политици, които не осъзнават, че тъкмо корупцията може да блокира и загроби парламентарната република, която те уж отстояват. ...

Митрев потвърждава за парите, но твърди, че те са от законна дейност, декларирани са и върху тях е платен данък. Отрича да знае какъв е произходът им. Пред в. "24 часа" коментира, че средствата са получени по тригодишен договор. Съветвал фирмата как да участва в публично-частни конкурси и проекти, "да работи с международните финансови институции". Азербайджанската фирма работела по контрола и предотвратяването на периодичните наводнения по поречието на реките Кура и Арас.

Митрев обобщава, че заключенията на разследването са "внушения, които имат за цел да компрометират мен и Ирина Бокова". "Погрешно е да се замесва моето име". Пред британското издание тя пък твърди, че не знаела за бизнес дейността на съпруга си.

В периода, за който става дума в разследването, Митрев за кратко не е представител на България в ЕБВР. Той на няколко пъти е изпращан в Лондон от правителства, доминирани от различни политически сили през годините. Първо в края на 1996 г. за около година. През 2010 г., в първото управление на Бойко Борисов, се случва поредният трус в кариерата на Митрев - в Лондон е изпратена Стефка Славова, но четири години по-късно той пак е назначен в ЕБВР от отиващия си премиер Пламен Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика