"Тренд": ГЕРБ води с малко пред ПП, ИТН е под чертата

7355
"Тренд": ГЕРБ води с малко пред ПП, ИТН е под чертата
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" успява да възстанови част от подкрепата си, като през юли 21,4% от гласуващите заявяват, че биха дали своя глас за формацията на Кирил Петков и Асен Василев. През май подкрепата за ПП се беше свила до 17,5% от гласуващите.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 юли тази година чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години. 

Въпреки това възстановяване ПП не успява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ, като през юли партията на Бойко Борисов се ползва с доверието на 23,6% от гласуващите.

Няма сериозно раздвижвания сред привържениците на ДПС, които получават 10,7%, БСП - 9,8%, "Възраждане" - 9,6% и "Демократична България - 6,9%.

Последното проучване на "Тренд" отчита ерозия в подкрепата към новата формация на Стефан Янев "Български възход", която през този месец набира 5,7% от гласуващите - с близо 2% под началната ѝ позиция от 7,6% през месец май.

Големият губещ от последните събития изглежда е "Има такъв народ", който отбелязва спад и остава на 3,8% от гласуващите, което застрашава възможностите му за парламентарно представителство при нови избори. "Изправи се, България" и ВМРО остават с подкрепа от съответно 1,6% и 1,1% от гласуващите.

Кабинетът на Кирил Петков завършва своя мандат с 22% положителна оценка за неговата работа и 70%, които го оценяват отрицателно, като няма съществена промяна в рамките на последните три месеца, докато оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите, като през този месец положителните оценки са 14%, а отрицателните 77%.

Оценката за работата на президента също бележи тренд на спад, като през май месец 50% са дали положителна оценка, през юни 45%, а през юли са вече 43%. 41% пък са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава.

45% от анкетираните от агенция "Тренд" очакват влошаване на икономическото положение в страната за следващата една година, докато едва 15% залагат на подобрение, докато 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а само 17% смятат, че ще се подобри.

Подобни високи стойности и на двата индикатора бяха отчетени преди около две години – в началото на Covid пандемията, посочват от агенция "Тренд".

ОЩЕ: „Тренд“: 8 партии в парламента при нови избори, формацията на Стефан Янев е шеста политическа сила

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика