Турция обеща повече права на изселниците, ако гласуват за ДОСТ

4242
Турция обеща повече права на изселниците, ако гласуват за ДОСТ
Снимка: БГНЕС

Българските изселници в Турция да гласуват масово за формацията на Лютви Местан ДОСТ. Такъв призив е отправил турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюезиноглу на среща с представители на организациите на българските изселници, която се е състояла в Истанбул и бе масово посетена.

Според неговите думи всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. "Всеки глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", казал министърът според източници на Actualno.com. Информацията беше потвърдена и от ВМРО.

Каракачанов: Над 1000 автобуса идват от Турция за изборите

Над 1000 автобуса с изселници от Турция се подготвят да осигурят гласове на предстоящите парламентарни избори. Това се прави от изселн...

Мюезиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната.

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк уверил, че с решение на турското правителство онези български граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще може еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март.

"Нека да не разпиляваме този шанс, който ни се дава, и да се явим пред изборните урни, за да набележим бъдещето на турците в България, която се намира на политически кръстопът", заявява в писмено изявление Улутюрк.

Мюезиноглу е обещал, че турското правителство ще улесни вземането на гражданство от българските граждани, които вече пребивават в Турция. "Ние ще удължим за нашите сънародници-изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години, колкото са необходими, за да бъдат приети за турски граждани", казал министърът.

Предизборна кампания: Партия раздава храни, носещи логото ѝ

При специализирана операция на криминалистите в Кърджали днес са открити 400 торбички с логото на политическа партия (бел. ред. - парти...

Съгласно законите в Турция легален гражданин става този, който пет години е живял в страната с временен документ за пребиваване (тескере). С такъв документ можеш да работиш и легално - със социални и здравни осигуровки.

Запитан точно за социалните помощи и здравните осигуровки, Мюезиноглу отговорил, че предстои да бъде уреден въпросът за здравното осигуряване на изселниците, които са с временен статут на пребиваване в Турция, както и на живеещи в България близки от първа степен на турски граждани. Нормативният акт предвижда срещу определената сума от 53 турски лири месечно те да получават здравни услуги.

Друг въпрос, който силно е интересувал изселниците, е бил този за висшето образование и признаването на дипломи от държави извън Турция. Мюезиноглу е обещал да бъде направена комисия, която да дискутира възможни решения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com