Твърдение на ГЕРБ: 228 машини са вкарани нелегално (ВИДЕО)

6306
Твърдение на ГЕРБ: 228 машини са вкарани нелегално (ВИДЕО)
Снимка: ПП МИР

На извънреден брифинг пред склада, където се съхраняват машините за гласуване на 14-ти ноември 2021 бивши депутати и министри от ГЕРБ заявиха, че по тяхна информация от висш служител от МВР при машините за гласуване са донесени още 228, които не са част от поръчката на ЦИК. 

"Какво правят тези машини тук? И каква е целта?", запитаха политиците.

"Бойко Рашков да дойде тук и да отговори на въпроса какво смятат за вършат с тези машини. Какво налага да е скрито от обществото това допоръчване на машини, на които не знаем какво е инсталирано", каза бившият зам.-външен министър Георг Георгиев.

"Ние дойдохме малко по-рано тук, за да проследим какво се случва тук. В последния половин час видяхме коли на жандармерията и полицаи, които дойдоха. След това дойде камион на DHL и нещо беше натоварено в него. Става въпрос за кореспонденция между институции", обясни Тома Биков. 

"В този склад се съхраняват машините, с които трябва да гласуваме на 14-ти ноември. Аз твърдя, че извън тези машини има 228 някакви други, които са дошли тук. Минали са през митницата и са в същия склад, където трябва да са останалите машини узаконени", каза от своя страна Бойко Борисов.

На въпрос откъде има тази информация той отговори, че висши служители от МВР са изчислили, че манипулацията на изборите ще бъде с 228 000 гласа – колкото е една парламентарна група.

Борисов припомни, че поради притеснения от манипулация на изборите, е поискано да се броят контролните разписки: "С тези машини могат да правят какво си искат. Да не излязат с номера, че са за резервни части".

"ЦИК са сезирали ДАНС, а ДАНС нищо не са направили", обясни Тома Биков. Борисов показа писмо от ЦИК, в което ЦИК казва, че не е известно предназначението на тези машини: "На ЦИК им прави впечатление защо при белите машини ще докарат черни".

"В момента, в който пуснахме прессъобщението до вас, започнаха да идват коли и да изваждат. Вие може да видите има ли в този склад 228 нелегални машини, на които могат да инсталират софтуер и да сложат по 1000 гласа", заяви Борисов.

Той отправи покана към журналистите заедно да проверят склада: "Неслучайно не искаха да броим разписки от машините. Партиите на Радев са си знаели, че имат 228 машини и могат да си вкарат данните".

Бившият премиер поиска властите да дадат обяснение за тези машини. Той и останалите политици многократно заявиха, че ЦИК в официално писмо отрича да знае предназначението на тези машини и се обръща към ДАНС за информация за тях.

"Всичко честно се изчегъртва, за да е в полза на Румен Радев. В склада, където трябва да са белите машини, извън допълнителните 1600 машини, са вкарани още 228", каза още Борисов.

Той беше категоричен, че машините са абсолютно същите на външен вид като тези, поръчани от ЦИК. "Единствената ни цел е да задаваме въпроси и да получим отговори", каза Томислав Дончев.

Даниел Митов беше категоричен, че самият ЦИК не знае защо тези машини са поставени в склада и това води до необходимост от отговори от институциите: "Българските граждани трябва да са уверени, че техният глас се брои правилно".

Тома Биков каза и, че след като машината за гласуване издава разписка, няма проблем тя да се брои. Ако тези разписки бяха излишни, самата машина нямаше да ги издава на хартия.

"Началникът на щаба на Румен Радев се казва Бойко Рашков. Появяват се 228 машини, които са идентични с останалите, същия софтуер, само слагаш флашката и ти излизат 1000 гласа", заяви лидерът на ГЕРБ..

Борисов показа пред медиите писмото от ЦИК, които се обръщат към ДАНС: "Уведомяваме ви, че в склада са пристигнали СУЕМГ, които обаче не са част от доставката по договора от 18.10.2021 между ЦИК и "Сиела Норма АД""

Той каза, че Петър Кънев, кандидат за депутат от БСП, получава милиони, за да отпечата хартиените бюлетини: "Той ли е единствения печатар в държавата? Защо не го дадоха на някой друг?"

Бившият премиер помоли медиите да снимат какво има вътре в склада. Георг Георгиев обясни: "Ако са били необходими тези машини, защо те не са част от официалната поръчка? Защо не поръчат направо 1828 машини?"

"За да се подмени машина, която е дефектирала, трябва да се замени с машина, която е сертифицирана. Ако машините бяха сертифицирани, ЦИК нямаше да пише, че са с неясен произход", поясни Томислав Дончев.

ДАЕУ, БИС и БИМ удостовериха съответствието на машините за изборите

Държавна агенция „Електронно управление“, Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (...

"Вече е ясно, че изборите са компрометирани. Моят противник е Радев. Рашко е едно изпълнителче", каза още Бойко Борисов.

Според Даниел Митов служебните министри заемат страна в изборния процес.

"От понеделник до днес 1000 българи са починали. Не се знае децата дали ще учат или не. Техните действа отвличат вниманието. Поне да бяха сложили машини като хората, а не да играят с резервни зарчета на табла. 228 000 е страшно много. Това е една парламентарна група. Те взимат мерки и докарват шефа на митниците. Появяват се тука 228 машини. Дано не са ги изнесли, защото ако са, ще се окаже, че бягат пред вятъра. Утре ще ви информираме за полицейското насилие, което се прилага над български граждани", каза още лидерът на ГЕРБ.

КОМЕНТАР ОТ ЦИК И ОТ ДОСТАВЧИКА НА МАШИНИТЕ ВИЖТЕ ТУК!

"Прозрачност без граници" се опасява, че пак ще има тълпи от предаващи изборни резултати в "Арена Армеец"

Изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов очаква, че ако в крайна сметка съдът позволи ръчно броене н...

Последва бърза политическа реакция от страна на Мая Манолова и Николай Хаджигенов: 

"Белият хакер, който хаква машините една по една, сега е направил чутовно откритие - открил е двеста двайсе незнамсиколко машини, които щели да вземат гласовете на ГЕРБ и ние ще бъдем първа политическа сила в следващия парламент. Благодаря ти, другарю Бойко Борисов", коментира явно иронично адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

"Страхът е голямо шубе. Явно го е страх и за скрития му кандидат Герджиков, и за неговото представяне, след като е решил да извади, как ги сметна 228 по 1000, 228 000 гласа, от себе си. Очакваме да пусне дистанционно пръскачките на Народното събрание и други ноухаута, на които ГЕРБ, как беше - Бърни Белия хакер, са специалисти. Голяма излагация", коментира и Мая Манолова. Според нея, когато "неговите партийни концесионери не са в ЦИК, той (Бойко Борисов) губи изборите. Освен да му се подиграваме, за друго не се сещам", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика