Украинският посланик в София: Суверенитетът е под заплаха

13874
Украинският посланик в София: Суверенитетът е под заплаха
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна преживява най-сложния и драматичен етап в своето развитие като независима държава.

Това казва украинският посланик у нас Микола Балтажи пред в. "Стандарт". "Фактически под реална заплаха са поставени светая светих на украинската държава - нейният суверенитет и териториалната цялост. Затова опазването на единството на държавата, недопускането на сепаратизма в Автономна Република Крим - това е приоритет номер едно в дневния ред на новата власт", казва още Балтажи и пояснява: Оказа се, че една съседна държава - гарант на сигурността на Украйна във връзка с нейното присъединяване към Договора за неразпространяване на ядреното оръжие (Будапещенския меморандум от 1994 г.), отказа да спази задълженията си, наруши редица двустранни спогодби, в това число за статуса и условията за пребиваването на руския Черноморски флот на територията на Украйна, Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство, фундаменталните принципи на Статута на ООН и международното право, отказа да проведе неотложни двустранни консултации и вместо това започна нелегално военно нахлуване в територията на Крим под предлог за "защита на руско говорещето население". Само слепият не вижда, че никаква заплаха за тяхната сигурност нямаше, а следователно и никакво основание за открита военна намеса.

Според него "украинското правителство предприема всички възможни мерки с цел мирно урегулиране на кризата, като квалифицира действията на Руската федерация като акт на агресия и официално поиска свикването на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, обърна се към други държави - гаранти на Будапещенския меморандум (САЩ, Великобритания), а също така към ОССЕ, НАТО и ЕС".

"Новата власт в Украйна ще изгради нов тип на отношения с Русия. Те ще се градят на наистина равноправна и добросъседска основа като с държава, признаваща европейския избор на украинския народ. Правителството на Украйна е готово да възобнови пълноценния двустранен диалог, в това число в рамките на институциите на Украинско-Руската междудържавна комисия. В контекст на последните събития политиците и обикновените ми сънародници непрекъснато адресират послания, че не искат война, а желаят добро на руския народ", подчертава Балтажи.

Според него "имитацията на реформи и корупцията са довели икономиката до ръба на фалит". "Трудно е човек да си представи, че страна с толкова голям индустриален, аграрен и интелектуален потенциал ще стигне до такъв огромен външен дълг, намалени валутни резерви и ниско доверие към националната валута. Новото правителство предложи програма, която предвижда спешни и непопулярни мерки за възстановяването на икономиката, стабилизирането н финансовата система с помощта на международните финансови институции като МВФ, Световна банка и т.н. Много важна е ролята и на Европейския съюз", казва още украинският посланик в София.

САЩ замразиха военните и икономическите си връзки с Русия

САЩ замразяват военните си връзки с Русия заради събитията в Украйна, се казва в разпространено от Пентагона изявление. В светлината ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика