Уличените в конфликт на интереси няма да могат да заемат публична длъжност за 1 година

1510
Уличените в конфликт на интереси няма да могат да заемат публична длъжност за 1 година
Снимка: БГНЕС

Лица на публична длъжност няма да могат да заемат подобен пост в продължение на 1 година, ако бъдат уличени в конфликт на интереси. Срокът започва да тече влизането в сила на решението.

Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от Антикорупционния закон.

Ненчев проверява ген. Радев за конфликт на интереси

Министърът на отбраната Николай Ненчев е възложил да бъде извършена проверка за конфликт на интереси на доскорошния командир на ВВС и н...

Подалите сигнал за корупция или за конфликт на интереси за лице на висша публична длъжност няма да носят отговорност и да търпят неблагоприятни последици.

Депутатите решиха самоличността на подалите сигнали да не се разкрива, а в особени случаи да може да се потърси съдействие на МВР за допълнителни мерки за защитата им. Ако лицето, подало сигнал, е уволнено или преследвано, има право на обезщетение.

Производството за установяване на конфликт на интереси ще се образува в срок до 6 месеца от откриването на нарушението, но не по-късно от 3 години от извършването му.

Органът за борба с корупцията ще може да внася искове за отнемане на незаконно придобитото имущество, реши още НС.

Съгласно приетия текст органът може да приеме решение за внасяне в съда на искане за обезпечаване на бъдещ иск за отнемане на имуществото, когато от проверка са събрани достатъчно данни, от които може да се направи обосновано предположение, че имуществото е незаконно придобито.

Цачева за антикорупционния закон: Парламентът бламира проекта на правителството

Коментарът на Румен Радев при налагането на вето на антикорупционния закон не държи сметка за съществуващия правов ред. Разследването н...

Антикорупционният орган образува производство за отнемане на незаконно придобито имущество, когато може да се направи обосновано предположение, че дадено имущество е незаконно придобито. Обосновано предположение е налице, когато след проверка се установи значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице, предаде Фокус.

Също така антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в оперативно-издирвателната си дейност.

Искането за използване на специалните разузнавателни средства ще може да бъде правено съгласно изискванията на Закона за СРС.

Съгласно приетите текстове оперативно-издирвателната дейност на антикорупционния орган има за цел превенция, предотвратяване, разкриване и противодействие на нарушения, свързани с прояви на корупция или бездействия, които разкриват прояви на корупция и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и на разследващите органи. Дейността включва още изготвяне и съхранение на веществени доказателствени средства и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и установяването на незаконно придобитото имущество. Оперативно-издирвателната дейност ще се извършва чрез справки по информационните фондове на лица, заемащи висша публична длъжност, идентифициране на лица и обекти, оперативна проверка на събираните данни и тяхното документиране, както и извършване на насрещни проверки по документи и вземане на обяснения от граждани.

Съгласно приетия текст оперативно-издирвателната дейност завършва с доклад за извършените дейности за противодействие на корупцията и на базата на събраните анализирани и проверени сведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика