Управленската програма на кабинета: Пожелания, неясноти и клишета

3238
Управленската програма на кабинета: Пожелания, неясноти и клишета
Снимка: БГНЕС

Правителството прие Програма за управление за периода 2017–2021 г. Документът е от 128 страници, включва 65 приоритета и 902 мерки.

Част от приоритетите са запазване на данъците, устойчиво нарастване на благосъстоянието чрез икономически растеж, продължаване на започнатите големи инфраструктурни обекти са другите приоритети във финансово-икономическите сектори. Впечатление прави и връщането на темата АЕЦ "Белене", макар и само като "анализ на възможностите".

Сред целите на кабинета е и продължаващо намаляване на бюджетния дефицит и постигане на нулево бюджетно салдо по консолидираната фискална програма през 2020 г.

В документа е записано и достигане на равнище на минималната работна заплата от 650 лв. в края на мандата, а мярка 145 гласи: "Създаване на условия за ръст на икономическата активност, който ще позволи достигане на равнище на средната работната заплата до 1500 лв. в края на мандата".

До края на 2020 г. ще бъде създадена и единна национална електронна уеббазирана платформа за възлагане на обществени поръчки.

Сред мерките срещу сивата икономика специален фокус е поставен върху пунктовете за автопрегледи и автошколите. Данъчните ще осъществяват контрол в сектора въз основа на оценка на риска. Те ще ползват базите данни на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и ще извършват насрещни проверки на предоставяните услуги и ще засичат реалните им финансови обороти.

Покупка на нови вагони, строителство на метрото в София и проектиране на интермодални терминали във Варна и Видин са част от проектите в областта на транспорта. В програмата е записано въвеждането на тол такса за товарните камиони и електронна винетка за леките коли без да е посочен срок.

Според програмата ще бъдат изградени жп линията София - Волуяк и модернизирани отсечките София – Септември, Пловдив – Бургас, Драгоман – София, Русе – Варна. Не е казано обаче нито кога, с какви средства, откъде ще се вземат и кой ще отговаря, ако това не стане.

Правителството обещава да построи още 250 км от магистрала "Хемус", да изгради магистрала от София до Калотина и подготовка на шест участъка за изграждане на скоростен път между Ботевград и Видин. Ще се търси финансиране за бъдещо строителство на магистрали Русе - Варна и Варна - Бургас.

Впечатление прави, че огромната част от програмата е заета с административни процедури, които са важни за управлението, но са само процедури. Програмата изобилства от създаване на условия, задълбочаване на сътрудничеството, насърчаване, участие в мерките, реализиране на националните приоритети, подобряване на условията, оценка на въздействието, адаптиране, създаване на гаранции, ефективно участие, развиване на модел, усъвършенстване, подобряване нивото на информиране, очертаване на насоки, формиране на среда, надграждане на капацитета. 

РБ видя неизпълнение на предизборните обещания в първите 100 дни на кабинета

Отказ от реформи и отстъпление от предизборните обещания на коалиционните партньори. Така от Реформаторския блок оценяват първите 100 д...

Без изненади в програмата има и много клишета и неразбираеми цели. Например:

-Цел 26: Повишаване предлагането на подготвена съгласно потребностите на работодателите работна сила.

-Мярка 394: Повишаване компетентността на медицинските и немедицинските специалисти и изграждане на капацитет и умения за консултиране и подкрепа с цел превенция на основните ХНБ.

-Мярка 518: Обновяване на инструментариума, свързан с учебния процес.

-Цел 155: Създаване на оптимални условия за развитие на ефективно поливно земеделие и превенция на риска от наводнения, бедствия и аварии на територията на регионите.

Премиерът: Няма по-добри от нас, трябва да изпълняваме управленската програма

Всеки ден работа, просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме п...

Без коментар ще оставим тези мерки:

Мярка 721: Разработване на общо разписание на обществения пътнически транспорт (автобусен и железопътен транспорт).

Мярка 722: Проектиране, разработване и въвеждане в експлоатация на „Системата за резервация на места, продажба на билети и информационно обслужване на пътниците“.

Любима на екипа на Actualno.com обаче стана Мярка 72: Разпространение на добри практики.

От документа все пак става ясно нещо конкретно - кабинетът "Борисов 3" предвижда 109 законодателни инициативи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика