Управляващите се разбраха за бюджета

6748
Управляващите се разбраха за бюджета
Снимка: БГНЕС

Управляващите се разбраха за бюджета. Това стана ясно след лидерска среща, в която участваха Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов. Срещата се наложи след среднощното заседание на бюджетна комисия, която разгледа 84 предложения и прие доста от тях, което бе повод Асен Василев да обяви, че Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид.

"Компромисът, който направихме да има правителство, успокоява обществото. Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Разбира се, че и ние в нашата предизборна кампания сме обещавали, казвали, колегите също, но ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Василев, то просто правителстото пада", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след лидерската среща. Борисов попита дали е по-добро кабинетът да падне или да се опитат да направят пак компромис в името на по-доброто.

"Отстъпих доста неща, които сме говорили. Колегите се съгласиха за касовите бележки на ресторантите, електронното плащане да бъде за фирми над 100 човека. В същото време приехме за касовите наличности. За да отидем на по-голямата цел - Еврозоната и да не вдигнет допълнително инфлацията, ще се съгласим и ще подкрепим в зала това, което Асен Василев и колегите предлагат", подчерта Борисов. ОЩЕ: Кабинетът гласува управленската програма, свързана е с бюджет 2023 и 2024

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също отбеляза, че обща цел са Еврозоната и Шенген, както и че  таванът за цените на тока за бизнеса остава на 200 лв. 

"Днес на лидерска среща се разбрахме, че всичките казуси по бюджета, ще бъдат решени. България ще има бюджет, който наистина ще служи на българските граждани", каза Кирил Петков. 

Христо Иванов също отбеляза, че най-важното нещо е, че ще има бюджет.

"Мнозинството се консолидира около решение относно приходните мерки в бюджета, които на комисия бяха поставени под съмнение. Промяната ще бъде свързана с размер ана фирмите, за които ще се прилага мерките за електронно плащане. Досега идеята беше да бъдат за фирмите с над 50 души персонал. Сега компромисът, който се постигна е да бъдат над 100 души", уточни Христо Иванов. ОЩЕ: След 10 часа: Ресорната комисия в НС прие на второ четене Бюджет 2023 г.

Той коментира механизма на управление, като посочи, че  има текстове, които се обсъждат. "Чакаме да се съгласуват и ще бъде подписан. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика