Юрий Асланов: Кабинетът на Трифонов е дясно-либерален

3117
Юрий Асланов: Кабинетът на Трифонов е дясно-либерален
Снимка: БГНЕС

Слави Трифонов не изневерява на себе си, държи на образа си да е различен, да не играе по техните правила и аз не съм учуден. Заявката, която дава за управленска визия на евентуалния мандат на номинирания от него мандат е дясно-либерална и доста по-надясно от заявките на „Демократична България“.

Това каза социологът Юрий Асланов в сутрешния блок на БНТ.

Асланов: Недоволните от статуквото няма да изберат една политическа партия

Хората, които не се страхуват да отидат до магазина и да гласуват, са едни същи. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV социологът...

Асланов поясни, че за ниската избирателна активност имат принос няколко фактора. Първият е, че съвсем наскоро избирателите били призовани да се разходят до урните, а очакванията не били да се произнесе по-различен резултат. Вторият фактор е дълбокото разделение, предизвикано от политическата криза и нежелание на политическите играчи довело до това, че всеки тичал по собствена писта.

Третият фактор е проблемът с машините, а най-слабо значение има факторът лято, който се преувеличава. Асланов се наслушал на всякакви сценарий от изявлението на Слави Трифонов за съставянето на кабинет – от шоу до представяйки Трифонов от чудак до дивак. За разлика от 4 април, на тези избори не се случило нищо различно. Слави Трифонов имал право да говори още вечерта в неделя и няма никакво значение какво ще обяви окончателно ЦИК, макар че е ясно. Всички очаквания е, че Трифонов ще поеме отговорност, посочи социологът.

Рискът не е голям, но така или иначе единственото възможно мнозинство е по силите на партиите на статуквото. Каквато и други коалиция да се направи, ще бъде коалиция на малцинството, допълни Юрий Асланов.

Много е различно очакването за вида отговорност, която различните партии могат да поемат. Трябва да се каже, че очакванията винаги са по-високи и не може да се обобщава с израза всички партии, каза Асланов. Хората, които подкрепят Трифонов не изневерява не очакванията им и гледат на него като инструмент да провокира партийната политическа система да се промяна, уточни Асланов.

В това действие на Трифонов се съдържа дързост и предизвикателство, без да държи сметка за вида на реакциите, каза още той Още не сме видели реакцията на широкото обществено мнение и това притеснява останалите играчи, отбеляза Юрий Асланов

Социолог: Големият победител на тези избори ще бъде партията на пандемията

Имам специфично предчувствие, че големият победител на тези избори ще бъде партията на пандемията, която ще предопредели резултата, а н...

Притеснението ще бъде в останалите играчи, за да се даде време на това правителство. Това е заложеният капан-предизвикателство към останалите играчи, завърши Асланов и добави, че това е предизвикателството за цялото ново депутатство.

Според политическия анализатор проф. Антоанета Христова, която също присъства в студиото на БНТ комплексни са причините за ниската избирателна активност. Предимно хората не били достатъчно мотивирани да гласуват и партиите не направили нищо по въпроса, посочи тя.

Изборите показаха, че гласоподавателят е казал – не ви харесвам, коментира проф. Христова. Въпреки всичко по-големият процент от хората би искало да се направи опит за правителство, но стилът да се сложи на масата правителство показва степен на арогантност и унижение спрямо другите партии.

Самите приоритети в кабинета на Слави Трифонов не предполагат толкова дълбоки реформи, смята проф. Христова. Обществото е тежко разделено и хората, които са гласували за Трифонов е, че очакват някаква промяна без ясна реформа и програма, изтъкна тя.

На национални ниво символично победи ГЕРБ, а на международно ниво Слави Трифонов. Това, което е лошото е, че протестните вот бил разпределен при други политически партии. Моят призив и подкрепа е на това правителството на Слави Трифонов да бъде подкрепено, за да се види посоката и желанието за реформи, подчерта проф. Христова.

Юрий Асланов: Бавенето на позицията на БСП носи съмнение дали ще подкрепят Румен Радев

"БСП е в изоставаща позиция за момента от предизборната надпревара. Това обслужва ГЕРБ и те ще направят всичко възможно да сведат надпр...

ГЕРБ е символичният победител и всички останали партии трябва да замълчат. Какво ще се случи оттук нататък никой нищо не може да каже. Има много планове, няма усещане за слагане на масата, посочи тя. Когато това правителство заработи нещата ще станат ясни, очаква проф. Христова.

Тези реформи не са леви, БСП трудно ще ги подкрепи и са унизителни за другата част на протестърската група, каза още тя.

Прочетете още по темата: Асланов: Недоволните от статуквото няма да изберат една политическа партия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика