Урсула фон дер Лайен: Планът на България е изключителен (ВИДЕО)

11780
Урсула фон дер Лайен: Планът на България е изключителен (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Планът на България е изключителен, подкрепя 60% Зеления преход. Това каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен след срещата си с премиера Кирил Петков.

"Скъпи Кирил, благодаря за топлото посрещане. С нетърпение очаквам посещението в Софийския университет, знам, че това е мястото, където са базовите постижения на България. Говорихме, че трябва да съчетаем постиженията на науката с бизнеса. Иновациите са изключително важни за икономиката".

ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България, каза фон дер Лайен. "Това е изключителен план, почти 60% от него подкрепя зеления преход - това е важно и добре дошло. Имаме нужда България да е с нас по пътя към климатична неутралност в ЕС”, допълни тя.

Българският план бе определен като „много добър” и като един от най-зелените, които комисията е получила. „60% от него са посветени на Зеления пакт. Важно е да имате траектория за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. Това е един от най-амбициозните планове, които сме получавали що се отнася до европейския Зелен пакт”, подчерта тя.

Председателят на ЕК посочи, че България се насочва към две от основните и важни теми от Механизма за сътрудничество и проверка - реформата на Антикорупционната комисия и отчетността на главния прокурор. „Това са две важни стъпки, които са задължителни като част от Механизма. Така ще постигнете целите си”, категорична бе Фон дер Лайен.

„Има много ясен план и цели, които са описани по тази тема. Основното е отчетността. Всяка една система трябва да има взаимен контрол и отчетност. Това са необходимите стъпки за реформи и те са заложени в Плана”. Това каза тя в отговор на въпроса дали комисията подкрепя предложението за закриването на специализираното правосъдие, създадено именно по предложение на ЕК.

Руските газови доставки да се плащат в евро или долари, както е по договорите с Газпром, препоръча фон дер Лайен. "Предстои анализ на указа на руския президент Владимир Путин и все още няма обща позиция на ЕС, но договорите трябва да се спазват и доставките да се плащат както е заложено по тях", каза тя.

Като добри примери от плана председателката на ЕК посочи декарбонизацията и съхраняването на енергията. Инвестиции в зелени мрежи, в диверсификация, за да не бъдем зависими от руски енергоизточници. 

Урсула фон дер Лайен не пропусна да благодари на българското правителство за помощта, която оказва на украинските граждани, търсещи спасение от войната у нас.

Финансирането по Плана за 13 млрд. лв. се равнява на около 10% от българската икономика, каза от своя страна премиерът Кирил Петков и благодари на председателя на ЕК.

Кирил Петков: Имаме одобрен механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор

"Най-после Имаме механизъм, който да контролира главния прокурор. Това е съдия, който временно ще влезе в ролята на разследващ прокурор...

"Този план е работещ, иновативен и ще осигури модернизацията на България. Той дава възможност да си гарантираме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да реформираме върховенството на закона, да има засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно ще е разследващ прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да започне да работи, да модернизираме железниците, да инвестираме в образованието, в изследванията и модернизациите." - каза Петков.

Той определи Плана като стъпка към енергийната независимост на България.

"Планът ни дава стъпки напред да сме независими от Русия, инвестирайки толкова много в алтернативни източници на енергия и в батерийния комплекс. Позволява ни да използваме нашата енергия. Ако обърнем минералните извори в електроенергия, тя ще е чиста и независима. Така че Планът и гръцката връзка ще ни позволят независимост и възможност да контролираме икономиката и съдбата си", каза премиерът.

Председателят на ЕК връчи на министър-председателя почетен плакет "Европа следващо поколение".

Още: Асен Василев: Очакваме утре ЕК да одобри Плана за възстановяване, той е за 13 млрд лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика