В декларацията на НС Кънев видя скромна крачка напред, "Атака" - връщане към нацистка Германия

5989
В декларацията на НС Кънев видя скромна крачка напред, "Атака" - връщане към нацистка Германия
Снимка: Getty Images / Guliver

Ние от РБ подкрепяме декларацията - тя е скромна крачка във вярната посока. Такава позиция защити съпрецедателят на Реформаторския блок Радан Кънев относно декларацията по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и по повод Деня на Европа.

Подкрепяме изцяло и редакцията, предложена от Методи Андреев, защото дори Народното събрание (НС) на България трябва да се съобразява с астрономическата истина, заявява Кънев. По-рано в парламента Андреев от ГЕРБ поиска датата 9 май да бъде променена на 8 май, тъй като исторически тя е вярната.

БСП: Декларацията на НС, осъждаща само неофашизма, губи историческа достоверност

В съответствие с предложената от БСП лява България декларация за отбелязване на 70-тата годишнина от победата над фашизма народните пр...

"Поддържаме тази декларация, защото тя е крачка към общ прочит на историята. В интерес на истината, тази декларация е скромна крачка, но е във вярната посока. И казвам защо е скромна – скромна е, защото тя не засяга всеобхватната тема за политическото насилие, която е водеща в българската история 103 години – от 1886 г.... Цели 103 години България е белязана от тежки форми на политическо насилие. И когато по толкова важна тема като преломния момент между диктатурата от 1934-44 г. и тоталитарния режим от периода 1947-89г. ние не споменаваме политическото насилие, това е отстъпление от общия прочит на историческата истина", смята председателят на РБ.

По думите му това отстъпление обаче не е страшно, защото ние трябва да започнем с малки крачки, а тази декларация съдържа достатъчна крачка – тя търси обединение на българския парламент и на българското общество въз основа на принципите, залегнали в обединението на Европа. А те са: признаване на насилието, отхвърляне на насилието, категорична защита на демокрацията, категорична защита на правото на национално самоопределение на народите и на техния избор на собствен път с демократични средства, казва още Кънев.

Българският парламент и всяка политическа сила, която подкрепи тази декларация, ще направи своята крачка към националното обединение около историческата истина. Крачка, която вчерашният Съветски съюз, днешна Русия и техните пети и шести колонии в България и в други източноевропейски страни отказват да направят и по този начин пречат на националното обединение на България, смята Радан Кънев.

Кънев се обяви категорично против възхваляването на Съветската армия, отбелязвайки погрома на Варшавското въстание и тези в България в седмиците след 9 септември 1944 г. и и на Берлинското въстание.

ПФ внесе проект за декларация за Баташкото клане

ПГ на ПФ предлага парламентът да приеме декларация за Баташкото клане, с която 17 май да е ден за възпоменание на жетвите. Това каза ...

"Но истината е, че не благодарение на дясната, а благодарение на лявата част на тази зала, България не може да постигне обединение около историческата истина и около националната си трагедия. Затова нека поне подкрепим малкото, което ни се предлага, защото то е достойно", завърши Радан Кънев.

С отказа си да отиде в Москва, Плевнелиев застава на страната на нацистка Германия. Това извеждат на фокус в позицията си от партия "Атака" във връзка с декларацията по повод 70-годишнината от Втората Световна война и отказа на президентът Росен Плевнелиев, както и редица други европейски лидери, да присъстват на честванията по случай Деня на победата в Москва.

"На 9 май отбелязваме 70 години от Деня на победата, който ако го нямаше, нямаше да има и Ден на Европа", заяви заместник-председателят на "Атака" Десислав Чуколов по време на дебатите за приемане на проекта за Декларация. Той подчерта, че Европа е основният континент, на който се е водила войната, а когато говорим за Втората световна война трябва да е ясно, че САЩ дават 417 хиляди жертви, а жертвите, които дава Съветският съюз са над 20 милиона души.

Заместник-председателят на "Атака" заяви, че САЩ, Англия и Франция по време на Втората световна война са имали двойнствената роля. "Те чакат до последния момент, за да видят какво ще се случи на Източния  фронт и след това се включват едва през 1944 година", коментира той. "Какво виждаме днес – виждаме стремеж и в България, и в Европа, и в САЩ, и в други държави да бъде омаловажена ролята на Съветския съюз, на Съветската армия в тази война", добави Чуколов. Според него не е правилно лидерите на някои държави в Европа да не присъстват на парада на 9 май в Москва, а така всъщност показват, че защитават нацистка Германия.

БСП: Искаме реиндустриализация и техническа модернизация на страната

Реиндустриализация и технологична модернизация на страната и социална държава. За това се обявиха социалистите в политическата деклар...

Едно от предложенията на "Атака" е в декларацията да се припомня решаващата роля на Съветската армия за тази победа и спасяването на европейските народи от нацистката опасност  и се отдаде почит към 20-те милиона загинали руски войни, както и към всички дали живота си за победата над хитлеризма. Те поискаха още да се осъжда проявите на нетърпимост към Православието, както и към всяко традиционно вероизповедание, проявите на расизъм, българофобия и русофобия, както на всякаква ксенофобия и екстремизъм, осъжда също така и оскверняването на паметници, свързани с Втората световна война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com