В отсъствието на Борисов одобриха рокадите в правителството

3606
В отсъствието на Борисов одобриха рокадите в правителството
Снимка: БГНЕС

В отсъствието на премиера Бойко Борисов парламентът одобри промените в неговото правителство. В подкрепа на рокадите гласуваха 116 депутати, 89 бяха "против", въздържали се нямаше.

Въпреки многократните настоявания на на БСП, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева упорито отказа да доведе Борисов с мотива, че той бил възпрепятстван.

Тя се позова на Конституцията и правилника на Народното събрание, в които липсвало изрично изискване премиерът да присъства.

Нинова: Българският народ си поиска свободата от мафията

Управляващите сменят министри, за да спасят корупцията и да запазят системата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на деб...

Промените

Бяха гласувани оставките на четирима министри - на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов, на вътрешните работи Младен Маринов и на туризма Николина Ангелкова.

Здравният министър Кирил Ананиев поема финансите. Шеф на МВР ще бъде Христо Терзийски, сега директор на Главна дирекция "Национална полиция". Начело на икономиката застава Лъчезар Борисов, сега зам.-министър в същото ведомство.

Здравното министерство поема проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница. Вицепремиерът Марияна Николова поема туризма, с което се слага край на конфликта между Валери Симеонов (НФСБ) и досегашния министър.

Дебати

Защо ГЕРБ сменя точно определени министри разясни Красимир Янков

За депутатът от левицата Красимир Янков възмездието и оставката на Борисов са неизбежни. Защо правите тези промени, г-н Борисов, където...

Депутатите очевидно не бяха настроени за дълги обсъждания - дебатът беше вял и премина за около час с прекъсвания.

В дебатите говориха предимно депутати от БСП, които казаха, че искат оставката на цялото правителство; че са мислили, че Владислав Горанов ще си тръгне по процедурата "Нено Димов", т.е. след арест заради несъбраните такси от хазарта; че един неуспешен здравен министър като Кирил Ананиев не трябва да бъде връщан във финансовото министерство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че е нужна оставката на целия кабинет, за да се разгради мафиотско-олигархичния модел на управление на държавата. Тя пак призова младите и умните да изградят България пак и да следват целите - качествени закони, работа в интерес на гражданите и свобода.

"Предлагате имитация на промяна, мимикрия с оставка на министри. За 4 години сме гледали 12 серии от този филм – 13-тата може да е фатална ... Винаги, когато има проблем, горитге бушон, за да спасите системата", обяви соцлидерът Корнелия Нинова.

Нейният съпартиец Румен Гечев обяви, че само огромният скандал около Държавната комисия по хазарта е бил достатъчен, за да бъде отстранен финансовият министър Владислав Горанов от неговото ведомство. И посочи, че Горанов е закъснял фатално с мерките срещу кризата. "Сега правителството ще се опита да постигне ефекта на вампирясването – фирмите, които вече са фалирали, тепърва да ги съживява", посочи соцдепутатът.

БСП пита къде е Бойко Борисов: ГЕРБ отново атакува президента Радев

От БСП за пореден път призоваха премиера Бойко Борисов да дойде в парламента. Депутатът от левицата Христо Проданов поиска Цвета Караян...

За смяната в икономическото ведомство социалистите констатираха, че няма да доведе до никакви промени. От опозицията напомниха за последните скандални сделки, одобрени от Караниколов - отпуснатите от Българската банка за развитие (ББР) заеми, навлизането на банката в ПИБ. "Караниколов не е взел решение за тези сделки без съгласието на премиера .... И Лъчезар Борисов ще продължи да изпълнява заповедите му", констатира соцдепутатът Димитър Данчев.

От ГЕРБ наблегнаха на разделението и разнородността на опозиционните сили. "Около коя идеология - икономическа, философска, ще бъде сформирано това служебно правителство, за да могат с пълни шепи да черпят гражданите от благата, които според вас сега се раздават на тъмно? ...

Единственото, което спира това правителство да подаде оставка, е отговорността – отговорността да не попаднем в хаос ... Не викайте оставка, защото не знаете какво ще ви донесе това", обърна се депутатът Валентин Николов към социалистите.

ДПС не взе нито веднъж думата. От залата отсъстваха лидерът Мустафа Карадайъ и заместникът му в парламентарната група Йордан Цонев. Депутатите от ДПС обаче гласуваха против смените.

В отрицателен вот Манол Генов от БСП попита дали дългата ръка на някой си Шиши, който според Бойко Борисов редил служебния кабинет на Радев, не седи зад тези промени, тъй като Кирил Ананиев тогава пак бил финансов министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика