Валери Димитров: Сметната палата не може да проверява сметки и влогове на публични лица

27424
Валери Димитров: Сметната палата не може да проверява сметки и влогове на публични лица
Снимка: БГНЕС

Задължените лица трябва да оповестят декларацията за имуществото и доходите си и след това тази декларация се качва в сайта на Сметната палата. Това коментира председателят на Сметната палата Валери Димитров.

В декларациите пред Сметната палата не се отчитат разходите. Това е ключово – ние не можем да видим или да проверим дали дадено публично лице, най-вече политик, харчи повече, отколкото печели, подчерта Симеонов. Освен това ние правим проверка на дадената декларация като използваме само официални източници, добави той.

Сметната палата: Да се направи списък с позволени партийни разходи

Законът за партиите трябва да се промени, тъй като в момента дава неограничена свобода за харчене на партийните субсидии, заяви председ...

По отношение на твърдението на Волен Сидеров, че богати приятели му помагат да пътува и отсяда на луксозни места по света, Димитров каза, че Сметната палата няма как да провери дали действително почивките на Сидеров са плащани от други хора – само той може да го заяви и ние да му се доверим, подчерта Димитров. Той добави, че досега Сметната палата не е открила несъоствествия в декларациите на Сидеров като публично лице.

Димитров каза още, че Сметната палата няма право да проверява влогове и сметки. Сметките и влоговете се декларират пред Сметната палата, но тя не може да провери истинносттта на твърденията за сметки и влогове на дадено публично лице, уточни председателят на Сметната палата.

Предлагам законова промяна по отношение на партийните субсидии – нека всяка партия да публикува в собствения си публичен регистър на официалния си сайт всеки разход от поне 100 лева, с документ, завърши Симеонов. Ще изпратя предложението си до парламента – така ще се помогне на дейността на Сметната палата, уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика