Вече нямаме специално звено за СРС, НРС получи допълнително 1 млн. лева

20723
Вече нямаме специално звено за СРС, НРС получи допълнително 1 млн. лева
Снимка: БГНЕС

България остава без специализирано звено, което да се занимава само със специализирани технически средства, шифроване и защитени документи. Причината - изпълнение на влезлия в сила нов Закон за МВР.

Днес служебното правителство прие решение за закриване на Института за специална техника (ИСТ) при МВР. Причина за това са промените в Закона за специалните разузнавателни средства, направени с новия Закон за МВР.

С тях дейността на Института по създаване на специфични технически средства и системи, проектиране на удостоверителни знаци, защитени документи, щемпели и печати премина към Държавната агенция "Технически операции".

Звената на ИСТ, които осъществяват експертно-криминалистична дейност, при вече извършената оптимизация на дейността на МВР, структурно и функционално са преминали към Научноизследователския институт по криминалистика и криминология при МВР.

На днешното заседание на кабинета беше направена и промяна по отношение на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на вътрешните работи. С оглед материално-техническото обезпечаване на дирекция "Специална куриерска служба" нейният директор е определен за второстепенен разпоредител.

Съдия по делото, за което Цветанов получи четири години затвор, си направи отвод

Съдия Христина Михова, която е докладчик по едно от делата срещу заместник-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветано...

Дирекцията е специализирана структура на МВР за приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, на органите на държавната власт и местното самоуправление.

С друго постановление на Националната разузнавателна служба бяха предоставени допълнителни 1 млн. лв. Средствата са за покриване на неотложни текущи разходи с цел обезпечаване дейността на службата до края на бюджетната година.

Освен това кабинетът намали с 1,736 млн. лв. утвърдените разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2014 година и ги предостави като допълнителен трансфер за държавните висши военни училища – ВА "Г. С. Раковски", НВУ "Васил Левски" и ВВМУ "Никола Вапцаров".

Със средствата ще бъде подпомогната дейността на висшите военни училища и ще бъдат осигурени допълнителните задачи, изпълнявани от тях за нуждите на Българската армия, за участие в операциите на международните сили и за издръжката на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, която от 1 февруари 2014 г. се поема от Военната академия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика