Веселин Тодоров, "Сиела Норма": Проблемите с машините за гласуване може би са умишлени

4161
Веселин Тодоров, "Сиела Норма": Проблемите с машините за гласуване може би са умишлени
Снимка: БГНЕС

От фирмата, осигуряваща машините за гласуване в България - "Сиела Норма" АД, разпространиха до медиите писмо, с което отговарят на председателя на ЦИК Камелия Нейкова след нейното участие в предаването "Панорама" на БНТ1 в петък, 3 ноември. По темата: Камелия Нейкова: ЦИК не участва в заговор срещу машините, нямаше как да пренебрегнем предупреждението на ДАНС

Според Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма" АД, твърденията на Нейкова в предаването са неверни и подвеждащи. В писмото са посочени шест точки по различни изказвания на председателя на ЦИК, с които от фирмата представят опроверженията си. 

Опроверженията

Първите пет точки, по които пишат от "Сиела Норма", касаят темата с вида хартия, която се използва за разписките от машините. "За всички избори с машинно гласуване от последните 10 години, включително до парламентарните избори през октомври 2022 г., Сиела Норма е доставяла хартиените ролки за машините за гласуване. Те напълно са отговаряли на спецификацията на производителя на машините, като последните доставки са изцяло произведени в български печатници. Поради това е неистина твърдението на г-жа Нейкова, че не може да се произвежда такава хартия в България. Спекулирането с името на една от най-високотехнологичните печатници в България и на Балканите не е коректно и в никакъв случай не оправдава закупуването на хартия, неподходяща и опасна според производителя на машините." се казва в първа точка от писмото.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Втората точка се отнася до цената на хартията. Според Веселин Тодоров цената на ролките за местни избори 2023, поръчани от ЦИК на цена от 13,90 лв. за брой, е повече от 3,5 пъти над цената за бройка за предишните ролки. Следващата точка в писмото, изпратено от "Сиела Норма" до медиите, се отнася до техническите параметри за хартията: "При многократните искания от страна на Сиела Норма да се коригират спецификациите и да се достави хартия с параметри съобразно изискванията на производителя, винаги сме получавали отговор от г-жа Нейкова, че това не е работа на "Сиела Норма" и е извън сключените от нас договори за обществени поръчки, както и че хартията е сертифицирана от авторитетна лаборатория. Важно е да се внесе яснота коя авторитетна лаборатория ще застане с името си, че е премерила вътрешен диаметър от 25.4 мм като съответстващ на изискване за диаметър максимум 17.5 мм.", се казва в писмото.

Още: Денков поиска от Радев уволнение на председателя на ДАНС (ВИДЕО)

От компанията изказват притеснение, че при подготовката на поръчката за доставка на хартиени ролки г-жа Нейкова е провела предварителна комуникация с евентуалния изпълнител относно ключова част на спецификацията и чак след това е обявена обществената поръчка. Това ставало ясно от думите на Нейкова в участието ѝ в "Панорама".

Снимка: БГНЕС

Техническите параметри за хартията не са спазени

Още: Три институции удостовериха съответствието на машините за гласуване

От "Сиела Норма" твърдят, че на 17 януари 2023 г. производителят на машините "Смартматик" е уведомил писмено г-жа Нейкова за изискванията и техническите параметри към хартиените ролки, но за парламентарните избори през април 2023 г. е била закупена хартия, несъответстваща на посочените изисквания. "Отделно от този проблем, сме алармирали ЦИК и за други дефекти като груби и невъзстановими деформации спрямо стандартната цилиндрична форма. Без отчитане на регистрираните проблеми на 25.09.2023 г., за местните избори през октомври и ноември, възложителят одобрява и обявява техническа спецификация, която не съответства на изискванията на производителя. В резултат Смартматик е внесъл в ЦИК на 20.10.2023 г. писмо, че проблемите остават и в този случай отказва да приема гаранционни искове. Досега отговор на това писмо не е получен.", се твърди още в писмото.

Машините, за които не се знаеше откъде са дошли

Последното опровержение на компанията се отнася до случая от ноември 2021 г., когато от ЦИК обявиха, че са открили 199 машини за гласуване, които са извън поръчаната за изборите бройка. По темата: Ново 20! ЦИК разбра за съществуването на още 199 машини за гласуване

Според писмото от "Сиела Норма" на 10 ноември те са уведомили ЦИК писмено с информация за това какво е предназначението на тези машини и точно къде се съхраняват.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

"Всички тези факти опровергават неистините, изказани от г-жа Нейкова в ефира на предаването "Панорама", и навяват на мисълта, че тези сериозни проблеми са предизвикани не от незнание или немарливост, а може би умишлено.", завършват от компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика