X
 
 

ВИЖТЕ цялата декларация на България за ракетните удари в Сирия

2497 3
ВИЖТЕ цялата декларация на България за ракетните удари в Сирия
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Буквално преди по-малко от час, на извънреден брифинг министрите на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Валентин Радев представиха приета от Министерския съвет декларация за случилото се тази сутрин в Сирия. Ето и цялата декларация в оригинал:

"Многократно сме изразявали категорична непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които деца. Използването на химическо оръжие е равнозначно на военно престъпление.

В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия, тази нощ коалиция от държави предприе ограничен ракетен удар по въздух по съоръжения, свързани с производството на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, за да се избегнат жертви.

Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право.

Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в сирийския град Дума.

Изразяваме пълна подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическото оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на Организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност.

България подкрепя усилия на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намирането на политическо решение в Сирия".

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  няма никакви вещественни доказателства. До момента
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Първото изречение, русофобни редакторе, няма глагол. Не е ясно дали въпросните министри са утвърдили или отхвърлили :) цитираната декларация.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Русофобите, както впрочем и русофилите, са само в главите на руските нацисти черносотници. Русия има богата култура и никой българин, както впрочем и други народи, не мразят руснаците. Мразят само режима на Путин. Или по-точно ги е страх от него.
  : 1 !