Вижте за какво се разбраха партиите след първите експертни срещи за кабинет

4905
Вижте за какво се разбраха партиите след първите експертни срещи за кабинет

Подкрепа за закриване на специализираното правосъдие, преизчисление на пенсиите и неяснота ще има ли мнозинство в 46-ия парламент за промени в конституцията за съдебна реформа - това е резултатът след първите експертни срещи между партиите днес след политическите преговори за бъдещо управление миналата седмица. Първи на разговори в офиси на "Има такъв народ" в НДК бяха експерти от "Демократична България", а след тях - от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и накрая - и от БСП. Разговорът с "Демократична България" е за правосъдието, а с "Изправи се.БГ! Ние идваме!" - за съдебната реформа, за финанси и за социални политики, в т.ч. и преизчисляване на пенсиите, а с БСП - за социална политика. По неофициална информация предстоят и срещи с експерти от БСП за правосъдието - в следващите дни, а ДПС няма да участва в тези разговори.

Преди срещите  депутатът от "Има такъв народ" и номиниран за министър на спорта в първия проектокабинет на партията Радостин Василев каза: "Предполагам, че до края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена."

 През вчерашния ден от „Има такъв народ" проведоха консултации с "Демократична България” на тема „Правосъдие”.

"Стоим зад идеята за реформа в сектор правосъдие, която не можахме да реализираме в предишния парламент", заяви Радостин Василев, “Има такъв народ”. Час и половина продължи срещата след което от “Демократична България” обобщиха - с партията на Слави Трифонов гледат “в една посока” за правосъдната реформа.

Депутатите обсъждат НС да не заседава всяка седмица

Депутатите осъждат Народното събрание да не заседава всяка седмица, а на сесии. Това стана ясно от думите на председателката на НС Ива ...

"Промените - закриване в спецправосъдието, ВСС. По отношение на тях ще получим подкрепа и ще работим в една и съща посока. Но големият въпрос за това дали НС ще може да приеме конституционни промени - предстои да се водят други разговори", посочи Атанас Славов, “Демократична България”.

Зам.-председателят на ДБ Надежда Йорданова пък отбеляза, че не е бил поставян въпросът за начина, по който да се избира главният прокурор. На въпроси до какъв етап за преговорите за ново правителство, тя каза: „Обменихме експертни становища. Темата на този разговор не беше по никакъв начин оформянето на документ. Това беше експертна среща по конкретни теми. Нека да не предаваме някакво значение, различно от това каквото е. На всички ни е нужно политическо време, за да стигнем до едно разумно решение“, каза още Йорданова.

Не само за правосъдна реформа, но и за социална политика и финанси дойдоха да разговарят от “Изправи се БГ! Ние идваме!”. И посочиха от какво няма да отстъпят. "Гешев и правосъдната реформа. Има само една форма - и тя е Гешев изчезва от прокуратурата", категоричен беше Николай Хаджигенов, “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

"Минималната пенсия да стане 369 лв. от 1 октомври. Това е задължително условие, за да получи "Има такъв народ" подкрепата на ИБГНИ". Това обяви Мая Манолова от коалицията след първи тур на преговори по социалната програма на бъдещо управление.

"Получихме от ИТН пълна подкрепа на приоритетите ни. За нас е важно, че получихме пълна подкрепа за приоритетите, зад които стоим". Освен това ИТН се съгласили да приемат от 1 октомври нейните предложения за закон за личните асистенти за инвалидите и подпомагане с 2-10 Хил. лв на децата. Общата цена ще е 650 млн. лв., виждаме, че тези пари ги има, категорична бе Манолова. В икономиката и финансите имаме пълно припокриване - запазване на плоския данък от 10 процента за граждани и бизнес, въвеждане на необлагаем минимум и праг от поне 164 Хил лв. за регистрация по ДДС, разказа пък Мария Капон от ИБГНИ. Ще има отбивка от данъка върху доходите за общините и намаляване до 10 на сто на данъка за едноличните търговци

Иван Бакалов: Тепърва ще се учим на демокрация

"Почна се - в парламента що гласували тия с ония, нещо има тук. Да е ясно - парламентът е такъв, че неизбежно ще гласуват тия с ония. ...

В следващите дни според депутати трябва да продължат експертните срещи. Депутатът от "Има такъв народ" Радостин Василев каза, че предполага, че до края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена. Той добави, че е решение на политическото ръководство дали отново ще му бъде предложен министерски пост, като добави, че не знае доверието от него да е снето.

Следващата седмица се очаква да има и тристранна среща за съдебната реформа. По неофициална информация след като приключат експертните се очакват отново и лидерски срещи.

"Съдейки от разговора за правосъдие, правителство ще има, предполагам, че сме близко", каза след срещата Николай Хаджигенов.

Тази седмица парламентът трябва да приеме и нов правилник за работата си, в който се предлага да се скъси от 2 на 1 минута времето, в което народните представители се изказват по начина на водене. В 46-ото Народно събрание ще има и нови комисии, в т.ч. и за туризма. Те обаче няма да могат да работят с падащ кворум, т.е. с по-малко от половината членуващи.

Законопроект няма да се гледа на първо гласуване, преди да е проведено обществено обсъждане и преди докладът да е качен на интернет страницата на Народното събрание, се предвижда още в проекта за правилник. Обсъждано е и парламентът да не заседава всяка седмица, а на сесии като Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика