ВКС заседава за регистрацията на ДОСТ

1586
ВКС заседава за регистрацията на ДОСТ
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава днес по делото за регистрацията на партията на Лютви Местан.

Случаят стигна до ВКС, след като съдия Лилия Илиева от Софийския градски съд (СГС) отказа разрешение за регистрацията на ДОСТ. Основният мотив бе, че политическата формация е етническа и няма гаранции, че ще изпълни целите, записани в устава й.

Ясен е съдийският състав, който ще гледа регистрацията на ДОСТ на втора инстанция

Съдия Светла Чорбаджиева ще е докладчик по делото за регистрацията на новата партия на Лютви Местан "Демократи за отговорност, свобода ...

Документите за регистрацията на ДОСТ бяха внесени в края на април. В откритото заседание по делото в СГС, което се проведе в края на юни, и прокуратурата не видя пречки за регистрацията на партията. На 18-ти юли делото бе публично разпределено като системата за случаен подбор се спря на съдия Светла Чорбаджиева, другите магистрати в състава са Ваня Алексиева и Евгений Стайков.

Според Закона за политическите партии делото трябва да се насрочи и реши в 14-дневен срок от датата на подаване на жалбата срещу отказа на СГС, което е 11 юли, но делото е пристигнало във ВКС на 15 юли. При публичното разпределение на делото председателят на съда Лозан Панов каза, че върховните магистрати ще направят всичко възможно да има решение в срок. Той обяви още, че принципно духът на закона трябва да бъде спазен, а не само да се съблюдава буквата му. Панов бе попитан това, след като един от мотивите за отказа на съдия Илиева, бе, че ако на митинг се скандира ДОСТ, което е чужда дума и от турски означава приятел, ще се наруши духа на закона.

От партията на Местан отговориха тогава на мотивите на съда, че ДОСТ е чужда дума, колкото са "герб, атака и баста". Очаква се в началото на август да има решение на съда дали позволява или не регистрацията на партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика