ВМРО със сигнал до Рашков: Изтичат лични данни от РИК-овете в страната! Изборният процес е сериозно застрашен*

1627
ВМРО със сигнал до Рашков: Изтичат лични данни от РИК-овете в страната! Изборният процес е сериозно застрашен*
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Повод за сигнала на кандидатите за народни представители от „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ доц. Милен Михов и Александър Сиди до министъра на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков е подадената информация от наши симпатизанти от цялата страна. Става въпрос за хора, които назад в годините са били представители на ВМРО в секционните комисии, към които днес интерес проявяват представители на Слави и "мутрите". Хората са притеснени, че неправомерно техните лични данни са станали достояние на политическите централи на двете формации, тъй като това открито се споделя от вербовчиците. Информацията за трите имена, номер на телефон, а съответно и адрес и ЕГН за лицата, обслужващи изборния процес, се съхранява само и единствено в Районните избирателни комисии. И тя е конфиденциална. От няколко години на територията на целия Европейски съюз работят и правилата на GDPR – още по-стриктна и категорична по отношение на личните данни нормативна уредба. И от тук възниква въпросът кой е дал разрешение за разпространяването към тези две партийни централи на данните на нашите хора?

До нас достигнаха множество сигнали от български граждани, които имат опасения, че е налице злоупотреба с личните им данни. Представители на ПП "ИМА ТАКЪВ НАРОД" и на КП "ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!" – субекти, регистрирани за участие в предстоящите избори за Народно събрание, насрочени за 11 юли 2021 г., са звънели на определени лица с цел агитирането им да бъдат регистрирани като застъпници и упълномощени представители. Тези лица обаче са били бивши застъпници и упълномощени представители на предходните избори, произведени на 4 април 2021 г. Агитиращите лица са разполагали с трите имена и телефонния номер, както и политическата сила, от която е предложен всеки един гражданин, който е потърсен. Факт, който представителите на двата политически субект, са изтъквали във всеки един разговор. Тези данни следва да се съхраняват единствено от съответната Районна избирателна комисия, в която съобразно закона се регистрират двете правни фигури, призвани да защитават правата и интересите на предложилите ги партии, коалиции и инициативни комитети по време на изборния процес, се подчертава още в сигнала.

По отношение на другия възникнал казус също имаме доста притеснения. Днес е последният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. Оказва се, че дистанционното подаване, потвърдено с квалифициран електронен подпис, е отпаднало изискване по неясни за нас, а и от правна гледна точка причини. До изборите на 4 април съществуваше възможност за попълване на онлайн формуляр на сайта https://regna.grao.bg/, изрично верифициран с КЕП. Сега се изисква единствено попълване без никаква верификация. Каква е причината и кой ще гарантира достоверността на подадените заявления?

Всеки, разполагащ с личните данни на трето лице, би могъл да подаде от негово име заявление за гласуване по настоящ адрес и то без дори да има възможност той да разбере. По същия начин трето лице може да оттегли безпроблемно вече подадено искане за гласуване по настоящ адрес отново от същия този сайт след въвеждане на данните му. Смятаме това за изключително обезпокоително и застрашаващо изборния процес в Република България. Още повече с оглед достигналите до нас сигнали за злоупотреба с лични данни тази опасност е още по-голяма, се казва още в мотивите към сигнала на Патриотите.

Всички тези факти ни навеждат на извода, че има сериозни предпоставки за опорочаване на изборите на 11 юли. Като министър на вътрешните работи Вие, г-н Рашков, нееднократно заявихте, че ще направите необходимото, за да създадете условия за честни и безпристрастни избори.

Това, на което ние ставаме свидетели обаче, като визираме и разкритите от ЦИК в разрез с чл. 14, вр. с чл. 15 от Изборния кодекс, секции в Турция, за нас са сериозни предпоставки за съмнения относно честността и сигурността на предстоящите избори.

Ето защо, г-н Рашков,

Обръщаме Ви внимание върху три сериозни казуса, които могат да се окажат много голям проблем както за легитимността на изборите, така и за националната сигурност на страната ни. Все пак това са взаимно свързани процеси, пише в още в документа.

Прилагаме и пълния текст на сигнала:

До: Г-Н БОЙКО РАШКОВ – МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

От: доц. Милен Михов – зам.-председател на ВМРО, и Александър Сиди – член на Националното ръководство на ВМРО

СИГНАЛ

Уважаеми господин Рашков,

Обръщаме се към Вас с оглед сериозното ни притеснение относно сигурността на личните данни на част от българските граждани, както и относно възможността за възпрепятстване на граждани да упражнят правото си на глас, което би довело до компрометиране на изборния процес.

• Относно наличието на злоупотреба с лични данни:

До нас достигнаха множество сигнали от български граждани, които имат опасения, че е налице злоупотреба с личните им данни. Представители на ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ и на КП „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“ – субекти, регистрирани за участие в предстоящите избори за Народно събрание, насрочени за 11 юни 2021 г., са звънели на определени лица с цел агитирането им да бъдат регистрирани като застъпници и упълномощени представители. Тези лица обаче са били бивши застъпници и упълномощени представители на предходните избори, произведени на 4 април 2021 г. Агитиращите лица са разполагали с трите имена и телефонния номер, както и политическата сила, от която е предложен всеки един гражданин, който е потърсен. Факт, който представителите на двата политически субекта са изтъквали във всеки един разговор. Тези данни следва да се съхраняват единствено от съответната Районна избирателна комисия, в която съобразно закона се регистрират двете правни фигури, призвани да защитават правата и интересите на предложилите ги партии, коалиции и инициативни комитети по време на изборния процес.

С оглед гореизложеното, смятаме че е налице злоупотреба с личните данни на част от българските граждани, регистрирани като застъпници и упълномощени представители по време на предходните избори за Народно събрание, произведени на 4 април 2021 г.

• Относно опасността от възпрепятстване на част от българските граждани да упражнят правото си на глас и с това да се компрометира изборния процес:

Съобразно чл. 36, ал. 1 от Изборния кодекс избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. Тази възможност е предвидена от законодателя с цел улесняване на всеки гражданин, отговарящ на изискванията на закона, да упражни активното си избирателно право на мястото, в което живее. С оглед това, бе предвидена възможност за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес по електронен път на следния сайт, а именно: https://regna.grao.bg/. До организирането на предстоящите избори за Народно събрание на 11 юли 2021 г. имаше въведена утвърдена практика по подаване на подобно електронно заявление за гласуване по настоящ адрес, която беше променена. Подаването на искането за гласуване по настоящ адрес по електронен път ставаше единствено чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), който съобразно закона е единственото законосъобразно средство, което дава възможност на едно физическо лице да се легитимира и подаденото от него искане и/или подписан документ да има правна стойност, равна с тази на подписан физически документ. В момента при подаване на заявление в горепосочения сайт подобно изискване за КЕП или друго средство за автентикация липсва. Всеки, разполагащ с личните данни на трето лице, би могъл да подаде от негово име заявление за гласуване по настоящ адрес и то без дори да има възможност той да разбере. По същия начин трето лице може да оттегли безпроблемно вече подадено искане за гласуване по настоящ адрес отново от същия този сайт след въвеждане на данните му. Смятаме това за изключително обезпокоително и застрашаващо изборния процес в Република България. Още повече с оглед достигналите до нас сигнали за злоупотреба с лични данни тази опасност е още по-голяма.

Предвид изложеното изразяваме силната си тревога относно възможността за компрометиране на изборния процес в Република България и реалната опасност от възпрепятстване на немалък брой български граждани да упражнят правото си на глас.

Уважаеми господин Рашков,

С оглед качеството Ви на министър на вътрешните работи моля да назначите да се извърши надлежна проверка по така описаната фактическа обстановка относно наличието на злоупотреба с лични данни.

Последен ден да подадем документи за гласуване по настоящ адрес

Днес изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Както...

Моля незабавно да извършите всички действия, влизащи в кръга на Вашата компетентност, с цел изпълнението на основното Ви конституционно задължение като част от служебен кабинет, а именно подготовка и провеждане на законосъобразни и чести избори.

С уважение:

Милен Михов

Александър Сиди

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за парламентарни избори 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика