ВСС: Яне Янев накърнява доброто име на съдиите

2804
ВСС: Яне Янев накърнява доброто име на съдиите
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет изразява несъгласие с изявленията от последната седмица на ПП РЗС и на нейния председател Яне Янев, с които неоснователно и безотговорно се накърнява професионалното достойнство на съдиите и тяхното добро име.

Това заявяват от ВСС в специална своя декларация.

ВСС не гъкна срещу нападки на Яне Янев относно съдебната ни система

За пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) услужливо не защити съдебната ни система след брутални нападки от страна на политическа фигу...

Не приемаме да се отправят манипулативни внушения за дейността на магистратите и на съдебните органи. Работата на съдиите е публична и се извършва пред очите на обществото, което е една от гаранциите за добросъвестна оценка на работата им от непредубедените граждани.

Противопоставяме се на всеки опит за публично обругаване на българските съдии, прокурори и следователи, съдебни институции и съсловни организации, защото така пряко се засяга и уврежда авторитета и независимостта на правосъдието, пише още в декларацията.

Припомняме Ви, че след като преди седмица бившият енергиен министър Румен Овчаров осъди Янев за клевета, от позицията си на лидер на политическа партия съветникът на Бойко Борисов разпространи своето виждане за присъдата.

"От днес обаче спокойно можем да говорим не само за енергийна мафия, но и за съдебна мафия. Двете мафии се съюзиха и не се посвениха да използват същата тази схема, която само преди няколко дни освети пред медиите вече осъденият за обида Яне Янев. Случилият се в Софийския районен съд фарс много прилича на мафиотско отмъщение заради разкритията на лидера на РЗС.

Жената на Яне Янев сама си тръгва от СГС

Съдебният помощник Галя Янева подаде молба за едностранно прекратяване на трудовото правоотношение с 30-дневно предизвестие на 16.02 20...

Съюзът на съдиите вече дори не се опитва да прикрива, че негови членове се явяват изпълнители на поръчки, възлагани им от най-ретроградните политико-мафиотски кръгове на прехода. Какво случайно разпределение, какви пет лева?! И четирите дела, заведени от енергийната мафия срещу Яне Янев за обида, се разпределиха „случайно” в СРС на членове на Съюза на съдиите, въпреки че те са малцинство в най-големия български съд.

Същият този Съюз на съдиите, чиито досегашни лицемерни крясъци в публичното пространство бяха именно срещу липсата на случайно разпределение на делата, не се посвени да използва този чудовищен порок на съдебната ни система, за да се саморазправи с един от главните критици на половинчатите съдебни реформи. От днес ние смятаме, че мафията в България си има съдебна власт и тя е обявила открита война на всеки, който й се опълчи.

Апелираме ВСС най-после да излезе от летаргичното си състояние и да спре безропотно да обслужва наглите прищевки на един файтон контролирани и купени магистрати, прикриващи се в ръководните органи на Съюза на съдиите и да хване юздите на съдебната власт здраво в ръцете си", гласи част от позицията на РЗС.

Заради тежките думи на Янев членовете на ВСС Камен Иванов и Румен Георгиев се скараха по време на днешното редовно заседание на Съвета, информира „Правен свят”. Георгиев подхвърли, че темата отива в точка "шоу", на което Иванов бурно реагира – "Как така ще говорите за колегите. Как ще казвате, че е шоу. Вие ни обиждате".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com