Вълчев: Разговорите за конституционни промени станаха сектантски

4544
Вълчев: Разговорите за конституционни промени станаха сектантски
Снимка: БГНЕС

Разговорите за промените в Конституцията станаха религиозни, сектантски. Това каза пред Нова тв Даниел Вълчев. Професорът по право бил смаян, че всеки, който има различно мнение от това на Христо Иванов как трябва да протече съдебната реформа, бива анатемосан.

"През последните месеци се създаде впечатление, че всеки, който изрази мнение за съдебната реформа и то не съвпада с това на другите излиза, че е мръсник по душа или има голям заговор.Този разговор ствава религиозен и анатемосват хората с различно мнение. Големите неща, които трябва да се направят не минават през Конституцията, а през и процесуалността и закона за съдебната власт", коментира юристът.

Реформаторският блок ще иска оставката на председателя на ЦИК

Реформаторският блок (РБ) ще се събере утре, за да формира политическо решение за искане на оставката на председателя на Централната из...

"Ние сме част от РБ, но имаме различно мнение. Проектът за конституция е внесен от името на правителството, от Борисов и е от квотата на ГЕРБ. В крайна сметка да кажем какво не й е наред на съдебната система. Имаме най-големия брой прокурори в Европа, а може и в света на глава от населението, най-висок процент наказуемост, а в хората има впечатление за ненаказаност. Имаме добре структурирана система за административно правосъдие и много голям на безобразни административни актове. Имаме добра система на гражданско съдопроизводство, а користна система за разпределение на дела. Кой от тези проблеми се решава с промяната в конституцията?, попита Вълчев.

Така той обоснова твърдението си, че може да се подобри работата на съдебната система, но начините не минават през промяната в Конституцията.

"Промените, които бяха предвидени, бяха твърде крехки, за да са стабилни. По-важни бяха тези, които минават през процесуалните закони, а не през Конституцията", уточни Вълчев.

Конституцията вече е променянана 3 пъти. Винаги аргументът бил – обществото иска, ЕС часа, посланиците натискат. Е промени ли се нещо, попита бившият министър от правителството на Станишев.

Даниел Вълчев е "За!" образователен ценз при правото на глас

„Ако искаш да получиш от обществото, трябва и ти нещо да дадеш”. Така бившият министър на образованието Даниел Вълчев комен...

Според него партията на Радан Кънев - "Демократи за силна България", само извива ръцете на премиера със заплахата, че ще се изтегли от кабинета, ако той махне от министерския пост Христо Иванов.

"Атанас Атанасов направи това съобщение, за да може после Радан Кънев да вземе завоя", каза Вълчев в отговор на водещата, която твърдеше, че заканата е дошла от лидера на ДСБ.

"А какво ще направите вие, ако Христо Иванов подаде оставка", попита от своя страна водещата Мирослава Иванова.

"Ще си направя харакири", отвърна в типичния си стил Вълчев и припомни, че България е имала над 50 правосъдни министри, но съдебната система е една.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика