Въпреки критиките на Гешев: Зелена светлина за идеята спецпрокурор да го разследва

1502
Въпреки критиките на Гешев: Зелена светлина за идеята спецпрокурор да го разследва
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание прие на първо четене предложението на ГЕРБ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с което се въвежда фигурата на т.нар. "независим" прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния. Решението беше взето с 12 гласа "за" и " 9 въздържал се.

Припомняме, че след провала на проекта за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, след становището на Венецианската комисия и продължаващите критики към предложенията на управляващите по отношение на главния прокурор, в началото на декември депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти актуализираха идеите за това как да се създаде механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако извърши престъпление. 

Комисия на ЕП пита прокуратурата за фалшива информация на сайта ѝ, информацията вече я няма

"След срещата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент на 28.08.202...

С новите текстове се предлага независим прокурор, който да може да разследва главния, да бъде издиган от поне шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира за 7 години мандат от обикновено мнозинство от членовете на ВСС.

Актовете му няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор и ръководство. Делата срещу главния прокурор да се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.

От държавното обвинение вече изразиха негативно становище за законопроекта и подчертаха, че предвидените промени не са необходими. В актуалното законодателство не са налице пречки за провеждане на разследване срещу главния прокурор от всеки компетентен прокурор, при наличието на достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление от общ характер, считат от прокуратурата.

Дебатът

Разнобой между премиера и главния прокурор? Гешев не иска да го разследва спецпрокурор

„Предвидените в законопроекта промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона на съдебната власт (ЗСВ), въвеждащи фигура...

По време на дебата днес (16 декември) вносителят Красимир Ципов от ГЕРБ уточни, че законопроектът ще претърпи промени, касаещи това кой ще може да номинира специализирания прокурор. "Ние не възприемаме становището на прокуратурата", категоричен бе, отговаряйки на критиките на обвинението. Според него законопроекта може да бъде надграден. Ципов уточни, че тази фигура ще внесе обвинителния акт срещу главния прокурор, а съда ще реши дали има нарушение.

Христиан Митев от НФСБ заяви, че ще подкрепи промените. По думите му те отговарят на изискванията за независимост на фигурата, която ще разследва обвинител №1.

Крум Зарков от БСП заяви, че начин по който завършвал мандатът на парламента бил „славен“. Той обвини управляващите, че не искат да реформира съдебната система, само създават нови институции. Зарков попита този разследващ прокурор какво ще прави през 7-те години, след като си свърши разследването. Социалистът подчерта, че главния прокурор може да се разследва от всеки прокурор.

Независимият Явор Нотев заяви, че фигурата щяла да бъде "супервайзър" на главния прокурор и предложи да се нарече "по-главен главен прокурор".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика