"Възраждане" предложи комисия по ревизия на ограничителните мерки, но не я гласуваха, а прекратиха заседанието

9151
"Възраждане" предложи комисия по ревизия на ограничителните мерки, но не я гласуваха, а прекратиха заседанието
Снимка: БГНЕС

В последния си работен ден за тази година депутатите за пореден път спряха ентусиазма на "Възраждане" за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата около наложените противоепидемичните мерки в страната.

До гласуване на комисията обаче изобщо не се стигна, защото председателят на парламента Никола Минчев обяви, че е минало 14 часа и спря разискванията по него. Дебатите по предложението ще продължат и ще бъдат гласувани когато точката отново влезе в днешния ред на парламента, а не е ясно кога ще стане това.

Практиката в такива случаи е удължаване на времето на пленарното заседание, но това така и не беше предложено. Авдокат Елена Гунчева поиска лично обяснение, но процедурата й беше отказана от председателстващия в мотив, че няма такова право. 

Идеята е комисията да заседава три месеца, през които да провери колко са заразените българи от началото на пандемията, как са се заразили и как е установено това. "Възраждане" пита и колко са средствата за клинични пътеки за лечение на COVID-19.

Други въпроси касаят колко са случаите на отказан преглед, преглед на договорите за доставка на ваксини, колко са ваксинираните българи и какви са страничните ефекти от ваксинирането и носенето на маски.

Също така се иска и изследване на вируса и наблюдение на ваксинираните от български научни заведения или университети. От партията настояват още за изследване на ефекта от противоепидемичните мерки, ефекта им върху психиката и довели ли са те до самоубийства и депресии.

Мотивите представи адвокат Елена Гунчева. Тя отправи критики, че "тези, които искат да правят промяна, вече не са в залата".

Инициативата на "Възраждане" беше подкрепена от имунолога професор Андрей Чорбанов, който заяви, че групата на "Има такъв народ" също е за изясняване на обстоятелствата около налаганите ограничителни мерки.

Изказвания по темата направиха няколко депутати от "Възраждане", които поискаха отговори и цялостна информация за вируса и ваксините. Стоян Таслаков настоя, че че ако тя не се създаде, всички обещания на премиера Петков за широка информационна кампания биха били лъжи. Антон Тонев от ПП го репликира, че точно днес министър-председателят проведе дискусия за ваксините и коронавируса, видео от която е публикувано онлайн. Тонев е коремен хирург по професия.

Не е странно, че някои хора вярват, че земята е плоска, странно е , че се налага отново да го обясняваме", иронично отбеляза той. На това му изказване беше репликиран от професор Чорбанов, който посочи, че е пределно ясно кои депутати са експерти и кои не са.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов го репликира и заяви, че "в науката не се вярва, а се доказва".

Институция нe отговаря вече месец на въпроси за тестването на децата в училище, твърди депутат от Възраждане

"На 12.11. входирахме въпроси с подписи от над 100 загрижени родители и граждани на Велико Търново в Регионално управление на образован...

Емил Георгиев от БСП, който има досие от ДС, призова колегите си от групата на Костадин Костадинов: "Не си правете майтап, това е нещо страшно."

Той заяви, че всеки ден "Възраждане" прави изказвания, в които личи неуважение към починалите от коронавирус българи и към техните близки. Георгиев коментира, че антиваксърските призиви могат да доведат до препълване на болниците.

"Възраждане" бяха обвинени още, че не вярвали във вируса, за което обаче не бяха представени конкретни доказателства.

Заявени бяха още изказвания от доктор Георги Михайлов от БСП и Елена Гунчева от "Възраждане" и и Джевдет Чакъров от ДПС, които обаче бяха отложени за следващия път, в който точката влезе в дневния ред на парламента.

Поставените от "Възраждане" въпроси са:

"Възраждане" иска парламентът, а не правителството да обявява извънредна епидемична обстановка

Най-малката партия в 47-то Народно събрание "Възраждане" внася предложение за промени в Закона за здравето. Ако бъдат приети, парламе...

1.1 .От началото на обявяване на пандемията от 11.03.2020 година от СЗО до настоящия момент колко български граждани са се заразили, по какъв начин е установено заразяването, колко са случаите на повторно заразяване, колко са заболелите, колко от тях са постъпили в болница, колко са починалите от заболяването, колко аутопсии на починали са направени, колко от тях с придружаващи заболявания?

1.2.Колко средства са дадени от началото на пандемията досега по клинични пътеки за лечение на COVID-19 в болниците и по какъв начин се осъществява контрола върху причините за заболяване и смъртност? каква е причината СЗО да издаде специално указание, в което да се изисква, без да се извършва аутопсия, всички починали, които са заразени с коронавирус, да са с посочено основание за смъртта COVID-19? В тази връзка в България как без аутопсия се установява причината за смъртта? Имало ли е случаи близки на починали лица да бъдат карани да се съгласят починалият им роднина да е писан като болен от COVID-19? Има ли данни починали от други заболявания да са вписани като починали или болни от COVID-19?

1.3.Колко случаи има на отказ от здравеопазване, отказване на прегледи от лични лекари, приемане в болница и за изследвания заради условие лицата да имат тест за COVID-19 или да отказват да ги приемат, защото не са болни от това заболяване. колко случаи има на починали от други заболявания, защото им е отказано лечение заради заболеваемостта от COVID-19

1.4.Да се запознае със сключените договори за доставки на ваксини срещу COVID-19, като изясни: колко души са ваксинирани до настоящия момент, като се посочат установените странични ефекти от ваксиниране, има ли починали след ваксиниране до шест месеца от поставяне на ваксината — от COVID-19 или от друго заболяване. Да се изясни приключили ли са клиничните изпитания на всички ваксини срещу заболяването, които се ползват на територията на Република България.

1.5.Колко ваксини от кои фармацевтични компании са поръчани от българската държава, колко средства са дадени за тях, колко от тях са използвани, колко са бракувани заради изтекъл срок на годност, колко са дарени на други държави. По какъв начин се съхраняват ваксините? Какви мерки се вземат за съхранението им и правилното им поставяне на временните имунизационни пунктове?

Изводи от анализ: Има твърде малко доказателства, че националният локдаун намалява смъртните случаи от COVID-19

През последната година светът преживя пандемията от COVID-19, съчетана с безпрецедентни политически реакции. В този анализ са съпоставе...

1.6.Да се установи има ли изследване на вируса, неговото разпространение, симптоми на заболяването, начин на лечение и клинично наблюдение на ваксинирани български граждани от български научни заведения или университети.

1.7.Да се установи има ли изследване на територията на Република България за въздействието на предпазните маски, покриващи носа и устата върху здравословното състояние. Да се установи има ли случаи, в които здравословното състояние на лицето не позволява поставянето на предпазна маска.

1.8.Да се установи има ли изследване на психиката на децата под 18-годишна възраст след въвеждане на мерките, наложената социална изолация, предпазни маски и тестване.

1.9.Да се установи в периода от въвеждане на противоепидемичните мерки има ли нараснали случаи на суицидни опити, депресии, психози, неврози и други психически заболявания? Има ли изследване по какъв начин се отразява социалната изолация и дискриминацията на заболелите лица и неваксинираните лица?

2. В своята работа Временната комисия може да привлича медицински специалисти, да изисква данни от болнични заведения, лични лекари, здравни картони, направления по клинични пътеки, да изискват обяснение от лекари, ръководители на болници и други. Да се изслуша и изиска доклад от Министъра на здравеопазването и Главния държавен здравен инспектор по поставените въпроси.

Професор Чорбанов аргументира защо смята мерките за абсурдни и зеления сертификат за безполезен

"С развитието на световната пандемия и разпространението на коронавируса през последните 2 години станахме свидетели на множество както...

З. комисията да завърши своята работа с доклад в срок до три месеца от създаването й.

4. Комисията се състои от по трима представители от всяка парламентарна група, и се ръководи от председател и двама заместник-председатели.

5. Избира за Председател на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на Република България противоепидемични мерки срещу COVID-19:... . . . . . . . . . . .

6. Избира за Заместник-председатели на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на Република България противоепидемични мерки срещу COVID-19.

Пълният текст на проекта можете да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика