"Възраждане" с позиция за спортната зала в Стара Загора

3030
"Възраждане" с позиция за спортната зала в Стара Загора
Снимка: Личен архив във Фейсбук

"През настоящата седмица като топ тема в публичното пространство се очерта наличието на конфликт на интереси при конкурса за проектиране на многофункционална спортна зала „Арена Стара Загора“. В усилията си за излизане от ситуацията, общинска администрация (волно или неволно) създаде дебат в посока дали изобщо да бъде реализирана зала и ако да, с какъв брой места да бъде тя.

Ние от Възраждане смятаме, че отговорните управленски действия не трябва да се влияят от емоции, на каквито бяхме свидетели през седмицата, и които допуснаха всяването на безпокойство в спортната гилдия и отклониха вниманието на обществеността от същинските пропуски и рискове, които би следвало да са обект на разисквания.

Конфликт на интереси в спортната зала за 24 млн лв. в Стара Загора, установи КЗК

Комисията за защита на конкуренцията установи конфликт на интереси между членове на конкурсно жури и победител в надпревара за идеен пр...

Използвайки продължаващия фокус върху темата, ние държим да повторим нашите опасения и да обърнем внимание към някои необходими действия, пишат в обръщение до медиите от партията и се спират на това, което трябва да се направи според тях.

"1. Необходимо е Общинска администрация да предостави на Общински съвет документална обосновка, съдържаща изчисления, бизнес план, споразумения за предстоящи събития, предварителни договори и други необходими данни, с които съветниците, а и гражданите на Стара Загора да бъдат убедени, че администрацията е наясно с действията си, преценила е правилно възможностите си и ще защити интересите на гражданите си. Да бъде дадена яснота кой и как ще управлява залата.

2. Важно е Община Стара Загора да сключи споразумение за остатъка от 10 млн. лв, с които държавата трябва да обезпечи изграждането на залата с прогнозна стойност 25 млн. лв.

Напомняме, че към момента Община Стара Загора има поет дългосрочен общински дълг от 10 млн. лв, чийто срок (по предложение на кмета) Общински съвет днес трябва да приеме за удължаване с 15 месеца, а именно крайната дата от 25.12.2022 г. да стане 25.03.2024 година.

За тази промяна, разбира се, има основания. Но и е достатъчна причина да се търсят гаранции за това, че общината е защитена от риска да се наложи да дофинансира залата, предвид изказване на министър-председателят Борисов пред старозагорски медии от 28.12.2019 г. и предвид това, че до момента по сметките на община Стара Загора има преведени 14.5 млн. лева.

Проектът за многофункционална спортна зала в Стара Загора - липсва ли важна информация?

"Обект от първостепенно значение ли е „Многофункционална спортна зала Стара Загора“, която ще бъде изградена за 24 млн лв.?...

Вследствие на породилите се колебания в общинска администрация към взетите им до момента решения по отношение мащаба на залата, призоваваме ги да подходят хладнокръвно в този момент и да реагират професионално. Ние ги подкрепяме в желанието им за повторен дебат по темата, предвид променената обстановка в страната, за да бъде взето най-доброто решение за града ни.

В заключение. По отношение на позиция на Възраждане – Стара Загора за статута на залата, то тя е ясна. Категорично не смятаме, че обектът е от „първостепенно значение“ към настоящия момент на критична икономическа обстановка и предвид, че нито един човек в държавата към днешна дата не може да каже кога ще приключат извънредните обстоятелства, в които се намираме.

Обект от първостепенно значение в настоящия момент биха били болници и други здравни заведения.

По тази причина приветстваме, че кметът се съобрази със становището ни от събота и оттегли точката от дневния ред на съвета, предлагаща спортната зала за обект от първостепенно значение.

Припомняме, че партия Възраждане първа постави въпроса дали липсва важна информация за спортната зала. Какво породи съмнения им вижте в този материал.

Премиерът огледа терена, на който ще се изгражда многофункционална зала в Стара Загора 

Правителството вече е превело 4,5 милиона лева за проектирането на многофункционална зала в Стара Загора. Днес премиерът Бойко Борисов ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика