За и против продължаване на преговорите с "Газпром": Какви са позициите на основните партии у нас?

1892
За и против продължаване на преговорите с "Газпром": Какви са позициите на основните партии у нас?
Снимка: iStock

Да продължат преговорите с „Газпром“ или да се търсят алтернативни доставчици на природен газ – този въпрос дискутираха в предаването „Референдум“ по БНТ представители на седемте парламентарно представени партии: Венко Сабрутев (ПП), Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), Рамадан Аталай (ДПС), Иван Хиновски (ИТН), Таско Ерменков (БСП), Ивайло Мирчев (ДБ) и Искра Михайлова ("Възраждане").

"Газпром" следва да се разглежда като един от многото доставчици на природен газ, а не като единствен, смята Венко Сабрутев. Подчерта, че през изминалата година 90% от природния газ у нас е внесен от Русия. "Тази т.нар. диверсификация, която 10 години предишните управляващи казваха, че са извършили, виждаме на практика, че не е така и следва да се потърсят алтернативни източници", добави той.

Дянков: Ще купуваме с 20 до 40% по-скъп газ

На първо време ще загубим от спирането на руския газ. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме и цената на газа, който...

Това твърдение е абсолютно несериозно, отговори му Делян Добрев. "Ако не бяхме диверсифицирани, сега България щеше да е без газ от 5 дни. Трябва да потърсим алтернативни източници, защото причината Русия да продава 90% от газа в България е, че условията са били по-добри", уточни депутатът.

Според Рамадан Аталай политиката на управляващите е недалновидна, а балансираният подход винаги е бил най-добрият. "Ако имаше план за справяне с извънредната ситуация, сега щяхме да търсим алтернативни източници и в същото време можехме да получаваме газ по старите договори", каза той.

Подобно мнение изрази и Таско Ерменков - според него България губи от това, че не вкарва газ от Русия най-вече заради по-изгодната цена. "За мен винаги съюзът "или" в енергетиката е бил най-вредният съюз, защото е хубаво да търсим алтернативни източници, но и да си продължим договора с "Газпром", докато нещата придобият нормален характер", коментира Ерменков.

В момента България няма никакъв изход и трябва да търси алтернативи, смята Иван Хиновски. "Първо - никой не ни кани на преговори. Това говори, че ние трябва да търсим всякакви други средства. Има много алтернативи, които могат да се постигнат с помощта на ЕК и нашите съседи. Скоро и Гърция ще изпадне в нашето положение", каза енеригйният експерт.

Европейският съюз да се готви за война с "Газпром", предупреди енергийният комисар

Държавите-членки на ЕС не бива да имат никакви илюзии, че могат да разчитат на добрата воля на "Газпром" и Русия. Това предупреди европ...

Пътят на България е само един - да се намерят много и надеждни източници на газ, заяви Ивайло Мирчев. "Газпром", Путин и Русия през цялото време се опитваха да убедят Европа, че са надежден доставчик на природен газ и че всичко това е бизнес. Събитията от последната седмица показаха, че това не е вярно", добави той.

Искра Михайлова заяви, че решението България да не плаща за газ в рубли не е икономическо, а политическо и обслужва чужди интереси. "Това абсолютно е е в интерес на България и от този ход произтекоха рестрикциите към нас. Нека да търсим алтернативни източници, но до момента нищо не е посочено от управляващите", коментира Михайлова.

Самите зрители също се обявиха за намирането на алтернативни източници, сочи проучване на агенция "Алфа рисърч", направено специално за предаването. Според 55.7% от анкетираните страната ни трябва да търси нови доставчици. 39.1% пък смятат, че преговорите с "Газпром" трябва да продължат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика