За Местан "подобрението" на Изборния кодекс също ще е дискриминация и фашизъм

1170
За Местан "подобрението" на Изборния кодекс също ще е дискриминация и фашизъм
Снимка: БГНЕС

Замисленото от управляващите партии ограничение за броя на изборните секции в чужбина до 35 е тежка дискриминация на етнически и религиозен принцип и проява на фашизъм. Това заяви в неделя лидерът на ДОСТ Лютви Местан в шуменското с. Пристое, където почете жертвите на Майските събития от 1989 година.

"На път насам чух изявление на Цветан Цветанов, който каза, че заедно с части от РБ и фашистите от Патриотичния фронт - наричам ги фашисти, защото така ги е определил Съветът на Европа... Та заедно с фашистите били постигнали съгласие как Избирателният кодекс щял да бъде поправен. И патриотите били направили тежък компромис, като се съгласили в държавите извън България да се разкрият максимум 35 секции. Заявявам, че тази теза на Цветанов е тежка, гнусна демагогия. Защото на последните избори в Турция имаше 139 секции, тоест ще имаме 3-4 пъти по-малко секции там и той се опитва да представи това като демократично решение. Тежка демагогия и обикновен фашизъм е това", заяви Местан, цитиран от Mediapool.bg.

Той се аргументира с факта, че в държавите извън България, с единственото изключение на Турция, секциите и досега са били 35.

"Сега те казват на българите в чужбина: спокойно, вашето не се губи, даваме ви максимума, който сте имали и досега, ще ударим само българските граждани в Турция, те ще бъдат орязани. Само че номерът няма да мине. Този подход е не просто дискриминация, а възможно най-грозната дискриминация, защото дискриминира българските граждани на етнически и религиозен признак. Преди 27 г. същите хора бяха подложени на репресии от комунистическия режим и прогонени от родината си, сега демократична България ги репресира повторно чрез дискриминационни текстове в Изборния кодекс", каза Лютви Местан.

"Цветанов, като се е съюзил с фашистите от ПФ, ще си понесе политическата отговорност за това - както пред българските граждани, така и пред външните фактори, и пред евроатлантическите сили", заяви лидерът на ДОСТ.

Местан: Жалко за Плевнелиев, плати цената на антипутиновските си позиции

Жалко, че държавният глава Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за президентските избори на есен. Той посочва, че причините за решен...

Заместник-председателят и лидер на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов говори по темата в неделя сутринта пред БНР и определи подготвените нови промени като балансирани.

При детайлното обсъждане на президентското вето (върху текстовете в Изборния кодекс за гласуването в чужбина) търсехме компромис, който да се придържа и към изразените мотиви на президента, но и да отчита възраженията на Патриотичния фронт, каза той и увери, че са положени максимални усилия, а ветото на президента е изиграло ключова роля за намирането на баланс.

Постигнахме като консенсус веднага да бъдат внесени поправките, които да дадат правото с 60 заявления да се разкриват избирателни секции, максимум 35 за всяка държава по света“, припомни Цветанов и поясни, че са събрани подписи от всички парламентарни групи, формиращи управляващото мнозинство и с обнародването на поправките в „Държавен вестник“ тези промени ще бъдат внесени.

Всичко зависи от взаимния компромис. Противното би означало отново предсрочни избори, които биха възпроизвели същата конфигурация и връщане в изходна позиция, подчерта Цветан Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика