За незабавна смяна на ръководството на Булгартрансгаз настояват от АБВ

6004
За незабавна смяна на ръководството на Булгартрансгаз настояват от АБВ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За незабавна смяна на ръководството на Булгартрансгаз настояват от АБВ. Това обяви зам.-председателят на партията Любомира Ганчева и упрекна компанията в престъпно нехайство.

"Доживяхме, след като съдът задължи Булгартрасгаз да ни отговорят на въпросите за взрива край Петрич, да получим отговор, но отговорът им не съдържа въпросите които зададохме", съобщи пред журналисти Ганчева. Тя се усъмни, че умишлено са заобиколени поставените въпроси. 

АБВ: Повторното затваряне на държавата е геноцид

"За втори път да се затваря държавата и да се оставят хората без никакви приходи, това вече не е глупост, не е липса на познания, това ...

"Няма институция, която да накара Булгартрансгаз да си свърши работата, дори съдът", коментира тя и заяви, че АБВ отново ще поискат чрез съда съдействие да им се отговори на въпросите, които са важни, както за гражданите, така и за състоянието на сектор „Енергетика“. 

АБВ настояват от дружеството да кажат кога за последно е извършена техническа проверка на газопреносната мрежа на територията на България и да получат протокола от нея. "Това е изключително важно, за да се види дали изобщо някой в тази компания следи за състоянието на газопреносната мрежа", поясни Ганчева. "Те доказаха, че не могат да построят 1 км. газопреносна мрежа в срок, но дали въобще я поддържат – нямаме информация", отбеляза тя.

"Това или означава, че никой за последните 10 години не е правил техническа проверка и никой не знае в какво състояние е мрежата и се намираме на минно поле, на което не се знае какво ще се случи, или някой формално извършва тази техническа проверка, подписва се, че всичко е точно, после като стане взрив – си мълчи", коментира Ганчева и добави, че и в двата случая това е престъпление.

Друг от въпросите на АБВ е за причините за аварията на 300 метра газопровод, който гръмна и отговорът бил – нормална експлоатация, разказа Ганчева. "Ако за подписалият отговора - зам.-изпълнителния директор на Булгартрансгаз, при нормална експлоатация гърми газопровод, не искам да си мисля какво би могло да стане при една авария", коментира тя. Ганчева изтъкна, че 3 месеца след първия взрив край Петрич е последвал втори край Плевен.

Румен Петков: От вчера шкафчето на премиера позори не само България, а и Европа

Шедьовър в дисциплината „политическа арогантност“, стил свободен гьонсуратлък“ - така лидерът на АБВ Румен Петков опр...

"Попитахме каква е стойността на ремонта – отговор няма", продължи зам.-председателят на АБВ и уточни, че било казано само, че тръбите, които са сменени, са на стойност 17 600 лв. "За това един човек на минимална работна заплата ще работи 2 години, а един пенсионер на минимална пенсия 6 години ще получава пенсия на стойността на тези тръби“, посочи Ганчева.

Зам.-председателят на АБВ се закани от партията да напишат и писмо до министър Петкова, в което да я попитат: „Госпожо министър, докато чакате новата разходка с джипа на премира или да се снимате с нов посланик, знаете ли какво се случва в държавните дружества; при следващия взрив ще излезете ли вие да поемете отговорността за това, че не можете да ръководите сектора“.

За 2019 г., по официалните отчети на дружеството, ръководството на Булгартрансгаз е получило официално заплата в размер на 681 000 лв., но не е ясно, обаче, срещу какво, обърна внимание Ганчева. "Един газопровод няма завършен в срок, един голям проект няма реализиран в срок, два взрива, за които не отговарят 6 месеца, а накрая отговарят нагло. Абсолютно не спазват изискванията нито на закона, нито на българския съд“, обобщи Ганчева дейността на Булгартрансгаз. 

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика