Захариева: Ако си истински бежанец, не си тръгнал да избираш къде да живееш

1929
Захариева: Ако си истински бежанец, не си тръгнал да избираш къде да живееш
Снимка: МВнР

Ако си истински бежанец, не си тръгнал да избираш къде да живееш. Така външният ни министър Екатерина Захариева обобщи мисленето на българското правителство по най-актуалния за ЕС въпрос. Според нея няма как някой да убеди друг, че истинският бежанец не се спирал в първата безопасна държава.

Захариева беше категорична, че няма да има напредък, ако не бъде затворена бежанската тема. Няма как да се решат нещата със задължителна релокация (бел. ред. - вътрешно преразпределение на бежанци в ЕС) и това да реши въпроса. На първо място трябва да спрем притока – Шенген, какъвто го познавахме, не съществува. Вместо да се съсредоточим върху външните граници, ние се ограждаме вътрешно – за това вече има решение, до 2020 година "Фронтекс" да стане гранична полиция на ЕС и съставът ѝ да се увеличи до 10 000 души, след като сега е около 10 пъти по-малко.

ЕС със съгласие за мигрантите - ще се правят центрове в Африка

Участниците в Европейския съвет за пръв път успяха да съгласуват организирането извън Евросъюза на центрове за нелегални мигранти, коит...

Външният ни министър увери, че е решено да има повече пари за Африканския доверителен фонд, който беше създаден именно за да се подпомагат на първо място мерки в Африка срещу миграцията. Според външния министър на ЕС Федерика Могерини ще трябват 1 млрд. евро.

Няма как Европа да отвори вратите си за всички – затваря се вратата за икономически мигранти, уточни Захариева, която уточни, че сега ще се сключват споразумения с африкански държави така, както има споразумение с Турция – ЕС дава пари, за да остават икономически мигранти и кандидат-бежанци в Африка, като там се уточнява кой бяга от война и политическо преследване и кой всъщност търси по-добър живот заради бедност. Захариева каза и, че лодки с мигранти, акостирали на европейски бряг, ще бъдат задържани.

Шенген и еврозоната

Ние самите казваме, че не сме готови за еврозоната. Отговаряме на критериите за чакалнята на еврозоната, ERM II, заяви външният ни министър Екатерина Захариева. Тя отговори на въпрос защо досега не сме влезли в чакалнята на еврозоната с думите: „Какво значи не са ни приели, ние досега не сме си подали молбата”.

Мигрантската криза доведе до блокиране на Европейския съвет от Италия

Последният Европейски съвет на премиерите на ЕС под председателството на България не успя да излезе с официално заключение по дискутира...

Относно Шенген, Захариева напомни, че Европейският парламент няколко пъти е гласувал резолюции, според които България е готова за член. Външният ни министър обаче заяви, че всичко се блокира заради бежанците и че не било честно Еманюел Макрон първо да иска реформа на Шенгенското пространство, а чак след това да влизат нови членове – като България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика