Захариева залага на истината в отношенията със Скопие, без директно да каже каква е истината

3463
Захариева залага на истината в отношенията със Скопие, без директно да каже каква е истината
Снимка: БГНЕС

Нашата оценка е, че в политическата част на отношенията на България и Северна Македония има съществен напредък. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Република Северна Македония.

По щекотливата тема с историята, Захариева посочи, че за България темата е "може би най-важният елемент от Договора за добросъседство" със Северна Македония. И увери, че за да изградим искрено приятелство със Скопие, което "нито една криза няма да развали", трябва да стъпим на основата на истината. Има постигнат напредък – например за Св. св. Кирил и Методий, Св. Климент, цар Самуил, подчерта Захариева, но добави, че заедно със северномакедонския ѝ колега Никола Димиров очаквали „по-интензивен график“, за да има и по-голям напредък. Очевидно има трудности от страна на Република Северна Македония по историческите въпроси, каза още Захариева и заяви, че политиците изпреварват учените – имало общо честване на Гоце Делчев например.

Защо Меркел спъва преговорите за македонското членство в ЕС?

Електронното издание на скопския вестник "Вечер", цитирано от агенция "Фокус", публикува статия, в която обяснява защо канцлерът на Фед...

Припомняме, че именно заради темата "Гоце Делчев" военният министър Красимир Каракачанов заплаши, че България може и да заеме друга позиция за северномакедонската евроатлантическа перспектива.

Същевременно северномакедонският външен министър Никола Димитров обяви, че има напредък с историята - за античността и Средновековието, но имало "много слоеве" относно историческата истина, но разговорът е започнал. "Ако няма истински поглед към историята, процесът на сближаване ще се провали. Искам да уверя, че Република Северна Македония е посветена на този процес", каза Димитров, който добави, че не е приемлив вариантът и само на отчитане на дейност, т.е. срещи без резултат.

На директен въпрос защо Скопие иска да се чества паметта на Гоце Делчев на 7 октомври - денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие, Никола Димитров засегна темата с позицията на Каракачанов и че с ултиматуми няма да се изгради мост на приятелство, но въпросът за делото на Гоце Делчев не бил лесен от историческа гледна точка, а Захариева заяви, че България не може да приеме тази дата и че е "абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Искаме само истината, нищо друго - въпреки че да кажеш истината понякога е по-трудно". "Бихме дали шанс до края на годината на тази комисия", каза още Захариева и същевременно заяви, че България е ратифицирала протокола за влизане на Северна Македония в НАТО и няма да се откажем, а за ЕС нашата позиция ще е Скопие да изпълни всяко свое задължение на Договора за добросъседство.

Извън историята

Историческото минало - между Северна Македония и другите наоколо

Как Република Северна Македония ще чества своето историческо минало - на този въпрос прави опит да отговори анализаторът д-р Стефан Поц...

Конкретно за образованието и науката, българският вицепремиер обяви, че имало "интензивни и конкретни програми" - например общи студентски борси, курсове за северномакедонски студенти, които искат да учат в България и повече съвместни проекти по "Еразъм +".

Захариева направи бърз обзор на политическата част – 7 или 8 посещения на премиерско ниво, 4 визити на президентско ниво, много парламентарни делегации, както и десетки срещи във всякакъв контакт. Същата оценка Захариева даде за икономиката, културата и сферата на туризма изрично. Като цяло добросъседски дух на отношенията, заключи вицепремиерът ни, която се похвали с растеж на стокообмена с югозападните ни съседи - до 735 млн. евро през 2017 година и до 742 млн. евро през 2018 година..

Имало обаче намаление на вноса от Северна България през първите три месеца на тази година и ще се прави анализ, добави Захариева, която предположи, че може да се дължи на сезонни фактори.

България ще продължи да подкрепа Република Северна Македония за европейската ѝ и натовската ѝ перспектива, каза още Захариева. А колегата ѝ Никола Димитров също посочи туризма и икономиката като областите, където напредъкът е най-голям, като наблегна много на Транспортен коридор номер 8.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика