Законно ли е постановена карантината след КСНС от РЗИ - гледната точка на адвокат Пенев

12355
Законно ли е постановена карантината след КСНС от РЗИ - гледната точка на адвокат Пенев
Снимка: Министерски съвет

На 10.01.2022 г. беше проведен КСНС при Президента, на който присъстваше цялото ръководство на държавата, включително и Председателят на Народното събрание Никола Минчев. Същият ден г-н Минчев беше диагностициран с положителен тест за коронавирус, впоследствие в медиите даже беше публикувана снимка от положителния му тест.

На следващия ден, 11.01.2022 г., министърът на здравеопазването издаде заповед, с която бяха променени ред разпоредби в Заповед № РД-01-610 от 22.10.2020 г., уреждаща карантината на лицата, болни от ковид или контактни с болни. Сред съществените промени беше намаляването на карантината за контактните лица от 10 на 7 дни. Друга важна промяна беше създадената нова точка 13а, съгласно която:

Ангел Кунчев: В самоизолация са всички от КСНС при президента

Всички участници в Консултативния съвет при президента са се самоизолирали, в момента се проверяват тестовете им и се очаква нареждане ...

“Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина на близко контактно лице с поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19 при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено след 72-рия час от поставянето му под карантина изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване.”

Новата заповед на здравния министър беше издадена сутринта на 11 януари и странно съвпадна със злополучния КСНС от предходния ден. На 12.01.2022 г., т.е. днес, директорът на РЗИ - София Данчо Пенчев обяви пред медиите, че той и колегите му изчисляват карантината на премиера и президента след КСНС по реда на новата заповед. Така по този начин карантината на президента Румен Радев би трябвало да падне на 16 януари съгласно думите на д-р Пенчев, като тук се използва новата точка 13а. Г-н Пенчев обяснява факта, че прилагат правилата на новата заповед с това, че официалната информация била пристигнала до тях с дата 11 януари и списъкът на контактните лица също бил подаден на тази дата, и затова и те стартирали процеса от тогава.

В предприетите от РЗИ действия обаче има сериозен правен проблем, смята адвокат Милен Пенев. В новата заповед на здравния министър изрично е посочено, че тя влиза в сила от 11 януари, тоест от деня на издаването й. Освен това когато един законосъобразен административен акт бъде изменен или допълнен, новите текстове не действат с обратна сила, а занапред. Обратната сила се прилага само когато един акт се отменя като незаконосъобразен, какъвто не е настоящият случай. В конкретният казус фактите, от които настъпват правни последици, са посочени в т.. 13 на Заповед № РД-01-610 от 22.10.2020 г., а именно - “последния контакт с потвърдения случай”.

Както последният контакт, така и потвърждаването на случая са се осъществили на 10 януари и съответно възникващите правоотношения следва да бъдат регулирани от действащата към 10 януари правна уредба, т.е. заповедта преди новите изменения. Обявените от г-н Пенчев съображения за датата на получаване на информацията и списъкът с контактните лица нямат правна стойност.

Държава под карантина (ОБЗОР)

Първите мъже в държавата са под карантина след заседанието на Консултативния съвета за национална сигурност (КСНС) при президента, койт...

Какъв е изводът от всичко това - незаконосъобразните действия на РЗИ сериозно задълбочават и без това създаденият вече след КСНС хаос в държавата и крият непредвидими последици. Остава да се надяваме, че разумът ще надделее и законността ще бъде възстановена", посочва още адвокат Пенев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика