Законът за хората с увреждания беше приет от депутатите на първо четене

3074
Законът за хората с увреждания беше приет от депутатите на първо четене
Снимка: БГНЕС

На първо четене депутатите приеха с 174 гласа "за" в пленарна зала новият Закон за хората с увреждания.

Депутатите се обединиха в изказванията си, че проектът на закона не решава всички проблеми на хората с увреждания, но e стъпка в правилната посока.

Депутатите гледат на първо четене законите за хората с увреждания

Депутатите започват петъчното пленарно заседание два дълго чакани законопроекта – изцяло новите Закон за хората с увреждания и За...

Светлана Ангелова от ПГ на ГЕРБ заяви, че увеличението на средствата за хората с увреждания е приоритет за правителството и обеща ГЕРБ да предложи Националният съвет за хората с увреждания да се води от социалния министър Бисер Петков, а не от Валери Симеонов. Бившият социален министър Хасан Адемов, от ДПС, посочи като проблем отговорността на ресорния министър, защото по думите му тематиката не се изчерпва с един ресор. А Георги Гьоков отправи критика, че няма ясно разписана финансова рамка, като беше зададен и въпрос как ще се пресмятат необходимите разходи, когато има нужда от индивидуална оценка, а оценените потребности не може да се пресметнат предварително.

Законопроектът предвижда реформа в социалната сфера и е в отговор на дългите протестни действия на майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива", които от 4 месеца са на палатков лагер пред Народното събрание.

Със законопроекта се създава Държавна агенция за хората с увреждания, която да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Новосъздадената агенция ще започне да функционира от 1 януари 2021 година. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. До 2021 година индивидуалната оценка ще се изготвя от специализирани отдели към дирекции "Социално подпомагане".

През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. Здравната система пък ще предоставя "помощни средства, приспособления и съоръжения", необходими на хората с увреждания – но директно, на база изготвена индивидуална оценка за потребностите. Тази оценка е отправна точка и за осигуряване на "лично моторно транспортно средство, приспособяване на жилище, наем на жилище и рехабилитация".

Социалната комисия одобри пакета закони за хората с увреждания, Валери Симеонов поема ключова роля

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие единодушно законопроектите за хората с увреждания и за лична...

На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа, която ще се изчислява на базата на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. Ще се предоставят и помощи за медицински изделия.

Въвежда се "квота на работната сила" в публичната и в частната сфера.  Работодатели с 50 до 99 работници ще имат задължение да имат двама служители с увреждане, а тези със 100 и над 100 – 2% от средносписъчния им състав. Ако не се назначат бройките хора с увреждания, конкретната фирма трябва да внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 30 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане. Против това се обявиха големи работодатели, като АИКБ, КРИБ и БСК. Според неофициални данни социалните предприятия в България изработват 0,8% от БВП на държавата.

Освен това, ще има центрове за защитена заетост – за хора с множество увреждания. Те могат да се създават към специализирани предприятия.

Законопроектът обаче предизвика и множество коментари преди да влезе в пленарна зала, заради съществуваща в него разпоредба, която предвижда ресорният вицепремиер да застане начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това следваше да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка от няколко дни протестиращите майки настояват заради неговите думи, че те са "кресливи жени" с "уж болни" деца. Засега Симеонов беше сменен и няма да бъде председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Вместо него постът зае друг вицепремиер - Томислав Дончев. Решението за освобождаването на Симеонов е било "предложено" от премиера Бойко Борисов и е прието неприсъствено.

Бизнесът скочи срещу идеята за въвеждане на квоти за хора с увреждания във фирмите

Бизнесът и работодателите са категорично против т. нар. 'квоти за хора с увреждания', които трябва да се наемат във фирмите. Това стана...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com