Законът за съдебната власт мина в комисия, Цацаров заяви подкрепа

826
Законът за съдебната власт мина в комисия, Цацаров заяви подкрепа
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание прие на първо четене промените Закона за съдебната власт, изготвени от екипа на ресорния министър Екатерина Захариева.

Новите текстове бяха подкрепени от депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. ДПС и БСП гласуваха "против" и "въздържал се".

В промените са разписани детайли за оценката и кариерното израстване на съдиите и прокурорите, както и промени в управлението на съда и прокуратурата.

Кабинетът одобри промените в Закона за съдебната власт

Министерският съвет прие втория пакет от промени в Закона за съдебната власт, като сред тях са засилване на съдийското самоуправление и...

Промените са свързани и с приемането на измененията в Конституцията от края на миналата година, с които Висшият съдебен съвет беше разделен на две колегии. За тяхната работа вече бяха гласувани първите промени в закона. Тогава център на дебатите на народните представители стана изненадващото предложение на Патриотичния фронт за повишаване на заплатите на членовете на ВСС. То беше прието, а намерението на Захариева тогава беше с втория пакет да бъде разписана различна методология за изчисляването им. Това обаче не е записано в проекта.

Новите текстове предвиждат по-големи правомощия на общите събрания на съдиите, процедурите, по които Инспекторатът към ВСС ще извършва проверките на магистратите, и разпоредби, свързани с йерархичността в прокуратурата.

На днешното заседание присъстваха главния прокурор Сотир Цацаров, както и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев. В парламента беше и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Цацаров откри дебатите, като заяви, че изцяло подкрепя втория пакет за промени. По думите му проектът е постигнат след "непознат отдавна консенсус в Министерството на правосъдието както с всички органи на съдебната власт, така и със съсловните организации". "Бяха възприети диалогът и прагматичните идеи", заяви Цацаров и обяви, че втората причина за подкрепа на текста е съдържанието на самите текстове.

"Нямаме никакви възражения по главата за прокуратурата. Текстовете бяха написани с наше участие, много от предложенията от ноември 2015 г. са възприети най-после. Ако вие гласувате проекта, това ще е изключително силен и ясен знак. Това не означава, че текстовете са идеални, затова и между първо и второ четене може да се нанесат корекции", обяви още Цацаров.

Според Ясен Тодоров новите промени в ЗСВ щели да посегнат на независимостта на магистратите

Последните предложения за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) крият повече опасности, отколкото добри решения. Най-голямата опасн...

След изказването си той изглежда се отегчи от дебатите, като на няколко пъти дори задряма. 

Според Лозан Панов трябва да се намери баланс между съдийското самоуправление и управление. Пред комисията той съобщи, че проекта ще бъде обсъден на пленум на ВКС на 1-ви юли. Георги Колев обясни основните си критики към съдийското самоуправление. 

Четин Казак от ДПС започна с похвала към законопроекта, като добави, че са положени много усилия и имало нововъдения, но притеснението му е свързано с даването на толкова големи властнически функции на общите събрания, които стигали до крайност.

"Ръководителят е поставен в зависимост от тези, които трябва да ръководи. Ще се предизвика разделянето на съдиите на лагери, фракции и която фракция надделее, административният ръководител ще се чувства задължен. Тези правомощия изземват отговорността и функциите на Висшия съдебен съвет и на административните ръководители. ВСС ще се обезличи за сметка на размиване на отговорността в един колективен орган", заяви Казак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика