Закриване на "Възраждане": БХК поиска от Борислав Сарафов прокуратурата да заведе дело

36726
Закриване на "Възраждане": БХК поиска от Борислав Сарафов прокуратурата да заведе дело
Снимка: БГНЕС

Неправителствената организация Български хелзинкски комитет (БХК) обжалва пред главния прокурор Борислав Сарафов отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да не се обърне към съда и да поиска закриване на партия "Възраждане". Това съобщават от БХК.

Основания за закриване на "Възраждане"

Според юристите на БХК, прокуратурата не си е свършила съвестно работата. Даден е пример - аргумент на държавното обвинение относно решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). БХК твърди, че СГП цитира се решение на ЕСПЧ по казуса с турската партия Рефах, което било "взето с крехко мнозинство". И добавя: "Всъщност посоченото решение не е окончателно и впоследствие Голямата камара на съда в Страсбург е взела единодушно решение за одобряване действията на държавата за забрана на ислямистката партия. Това окончателно решение не е попаднало на вниманието на прокуратурата. Допълнителен нюанс е, че е неиздържано да се коментира дали е достатъчно или недостатъчно мнозинството от съдийски гласове, с което е взето дадено решение. То е валидно или невалидно".

"От съдържанието на постановлението се разбира, че досега прокуратурата не е предприела нищо по разследване и изясняване на фактите и обстоятелствата, с които 120 граждани се обърнаха към и.ф. главния прокурор Сарафов, притеснени от дейността на партия "Възраждане", добавят от БХК.

Искането на БХК за "Възраждане" и закриването ѝ е мотивирано с чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за политическите партии: "Дейността ѝ противоречи на разпоредбите на Конституцията". За кои разпоредби става въпрос - от БХК обясняват така: "В сигнала не се сочат конкретни текстове нито от Конституцията, нито от ЗПП, които предполагаемо да са нарушени от ПП Възраждане. Това не е случайно, а е израз на нарочно подбран подход, който позволява на първо място да се проведе разследване на изложените факти, включително и присъединяване на други факти, непосочени в сигнала и едва след установяването им да се изследва съответствието им и приложимостта на конкретни правни норми".

Още: Ако български съд не разпусне “Възраждане“, отиваме в Страсбург: Юлиана Методиева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Подсказки от БХК за "Възраждане"

Има най-малко три съдебни дела, свързани с партийни прояви на членове на партията, включително вредната за общественото здраве пропаганда на председателя на партията по време на пандемията от COVID-19: Съдът поднови делото срещу двама депутати от "Възраждане"

По-рано през тази година СГП отказа да образува разследване във връзка с призивите на Костадин Костадинов, председателят на ПП "Възраждане", който нарече демократичната общност в България “озверяла човешка сган, жадуваща за кръв и мечтаеща за войни и насилие”, и поради това “дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена – за доброто не само на България, но и на човечеството", подчертават от БХК.

И още аргументи от БХК прокуратурата да работи:

  • На 18.12.2023 г. депутати на ПП "Възраждане" за втори път през тази седмица окупират трибуната на Народното събрание, за да блокират работата на парламента, включително като изтръгват кабелите на високоговорителите в залата, за да осуетят обсъжданията на народните представители от място. Първият път това е сторено от депутати на същата партия на 14.12.2023 г.: Бой в парламента, ДПС и "Възраждане" се сблъскаха (ВИДЕО)
  • На 15.12.2023 г. общинският съветник от ПП Възраждане Деян Николов, заради демонтажа на Паметника на съветската армия в София, влиза в сградата на областната управа в София и настоява за среща с областния управител Вяра Тодева, но след като му е отказана среща, се разпорежда на администрацията да се обади "някой да слезе веднага", защото "ще влезем ние и ще стане лошо". "Другия път ще дойдем 500 души и ще изпотрошим всичко тук. В тази държава няма никакви закони. В момента ме провокирате и ще стане още по-лошо", казва Деян Николов в излъчено на живо видео в социалната мрежа Фейсбук. Николов продължава: "Някой унищожава собственост за 20 милиона. Да започна и аз да унищожавам. Мога и аз да издам една заповед, ще напиша един доклад в Столичната община, че вратата ви е опасна, и ще дойда с флекса и ще я нарежа". Тази акция завършва със заканата, че че "ще дойдат други времена и нещата ще започнат да се случват по друг начин", а по адрес на областната управа заплашва, че "жална им майка, като ги докопаме": "Ще потрошим всичко" и "Жална им майка, като ги докопаме": Още една проруска партия с щурм пред областната администрация заради МОЧА (ВИДЕО)
  • БХК обръща внимание и твърди следното от своя гледна точка: През август 2023 г., Костадин Костадинов участва в конгреса на крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" (AfD), обвинявана във фашистки и неонацистки нагласи, на който заявява “бяхме съюзници в няколко войни през миналия век, съюзници сме и в момента. Цялата тази традиция ни задължава да продължаваме да стоим заедно, за да бъдем силни заедно в името на България, на Германия и на Европа". Костадинов посочва като важна връзка между двете формации съюза по време на Втората световна война, когато в Германия властват нацистите на Адолф Хитлер. Костадинов призовава и представителите на AfD да върнат ролята на страната си като велика сила и да възродят "историческата роля на Германия като единствени автентични носители на традиционните немски ценности". На фона на тези изяви, почти няма публично изявление на представителите на партията напоследък, което да не съдържа обвинения във фашизъм на управляващите парламентарни партии и политическите противници.
  • Още през 2019 г. Асоциацията на европейските журналисти алармира главния прокурор за разпространяван от ПП "Възраждане клип", който пресъздава масов разстрел: "Пред Свободна Европа Костадинов признава, че клипът е насочен срещу медии като Свободна Европа". Няма данни прокуратурата да е предприела действия във връзка с този сигнал.

Още: И в Пловдив не намериха доказателства за тормоз и престъпление за атаката срещу награден филм

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика