Заплаха ли са Ислямска държава и Русия за България - Шаламанов не обясни

22600
Заплаха ли са Ислямска държава и Русия за България - Шаламанов не обясни
Снимка: БГНЕС

Трябва да се превъоръжим не защото може да пострадаме от „Ислямска държава” или от Русия, а защото „има рискове, които не са отчетени в съществуващите стратегически документи”. Така, витиевато, служебният министър на отбраната обясни защо страната ни трябва да започне да налива пари в подобряване на отбраната си.

Какви са тези рискове – оказа се, че все пак са свързани с Русия и по-точно – с поведението ѝ. „Ако мислите, че няма промяна в политиката на Русия през последните няколко месеца, аз мисля, че има сериозна промяна – анексирането на Крим, поддръжката на сепаратистите са неща, които създават сериозен риск в близост до България”, посочи министърът. „Ислямска държава” също стана „риск, който е много сериозен и не е съществувал до преди месец”. Заплахата от джихадистите не била свързано с участието на български граждани на тяхна страна, а с това, което правят в Сирия и Ирак. Министърът така и не конкретизира дали има точно данни колко българи се бият на страната на „Ислямска държава” и кога ще има Съвет по национална сигурност при президента, за да бъде представена информация. Аз вече съм докладвал необходимите неща, посочи Шаламанов.

Има ли объркване по отношение на "Ислямска държава" заради Волжка България?

Не искам да всявам паника, но те са наоколо. Това каза Радион Попов, който дълги години служи като разузнавач, по повод възхода на &bdq...

„Превъоръжаването не е спешно, България повече от 25 години не е имала сериозна програма за превъоръжаване. Очакваше се да има такава програма след реформата, която приключи 2004 година. За съжаление това не се случи. Похарчиха се два милиарда без да бъде съществено подобрена бойната ефективност на армията. Сега има остра необходимост за една цялостна програма, нейното добро управление, финансиране и подкрепа от българската индустрия и наука, защото става въпрос за национална задача свързана с нашия принос към ЕС”, обясни Шаламанов, цитиран от Агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика