Започнаха преговорите за коалиционно правителство (ВИДЕО)

9814
Започнаха преговорите за коалиционно правителство (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Начало на разговори за коалиционно правителство поставиха експерти от няколко различни формации. Тe ca инициирaни oт "Прoдължaвaмe Прoмянaтa", a нa мacaтa нa прeгoвoри сa пoкaнeни ИТН, БCП и „Дeмoкрaтичнa Бългaрия”.

Рaзгoвoритe стартираха още прeди oбяд и щe прoдължaт дo вeчeртa. Първитe чeтири тeми, прeз кoитo eкcпeртитe oт oтдeлнитe формации щe прeминaт, ca eнeргeтикa, икoнoмикa, трaнcпoрт и прaвocъдиe.

Вторият ден от преговорите ще е посветен на темите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство. В четвъртък ще се обсъждат политиките, засягащи вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура. Петъкът ще е посветен на труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт. Дискусиите по политиките във сферата на финанси и международни отношения ще се дискутират в събота.

Как партиите влизат в битката за следващия парламент

"Българското правителство не направи нищо за запазване или за увеличаване на броя на гласуващите. Не предприе нито една от по-сериознит...

В групата за икономика разговорите водят от страна на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, Даниел Лорер, Ирена Младенова и Калина Константинова. Екипът на ДБ включва Георги Ганев, Иван Матов, Петър Маринов, Петър Василев.

Кирил Петков посочи, че "този екип ще е надпартиен и ще е с общите цели да се направи правителство, което не прави компромис с нищо, слага България над всичко, в което няма наши и ваши хора".  Асен Василев предложи да се чуят всички виждания на експертите в сектора.

Точките, по които няма съгласие, ще бъдат обсъдени във втората част на дискусията. В първата част ще се търсят сходните виждания в сектора.

"Целта е България да има максимално независима енергийна база - т.е. с български енергоизточници", изтъкна Василев. По думите му тази енергийна база трябва да бъде устойчива и да може да посрещне зимния пик. Третият принцип е тази енергийна база да дойде на възможно най-ниска цена.

„Демократична България“ определи участниците в консултациите

„Демократична България“ определи състава на екипите за консултации с представителите на „Продължаваме промяната&ldquo...

Кирил Петков обясни, че на днешната дискусия първо ще се откроят общите политики, като изтъкна, че в програмите на политическите формации, участващи в дискусията, огромна част от точките са общи.

"Мисля че тези общи точки веднага могат да залегнат в нашата програмата в коалиционното споразумение", допълни Петков. "По точките, по които има различия, ще има експертни дискусии и ще се прецени кои и в какъв порядък да се приемат".

Петков заяви още, че занапред начинът на управление, който "Продължаваме Промяната" се надяват да въведат, ще е фокусиран върху аргументите, които всяка една от политиките трябва да защити и ако може тези аргументи да дадат превес в коалиционната динамика, да бъдат приети.

Той посочи, че днешната дискусия ще бъде равнопоставена и предложи тя да започне с възгледите на най-малката политическа формация, участваща в днешните разговори.

Още в началото участниците в дискусията запазиха едноминутно мълчание в памет на загиналите при тежкия пътен инцидент на АМ "Струма".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com