Защо медиите изместиха "Южен поток" с Петко Сертов, пита Атанас Атанасов

26781
Защо медиите изместиха "Южен поток" с Петко Сертов, пита Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

Доколкото знам, полицията е реагирала по правилата – когато е постъпил сигнал за изчезването на Сертов, МВР го е обявило за издирване. Това е станало в събота, 6 декември, но просто не е било оповестено официално, каза депутатът от Реформаторския блок о.з. генерал Атанас Атанасов.

Мисля, че е по-малко вероятно Сертов да изчезне, защото крие някаква опасна за някого тайна. Това, което ме впечатлява, е как изчезването на Петко Сертов е на първо място в заглавията по медиите. Вчера премиерът съобщи важни неща около отношенията ни с Русия за „Южен поток”, припомни Атанасов пред Нова телевизия.

Огнян Стефанов: ДАНС всъщност не върши нищо

Дано всичко завърши благополучно, но историята с изчезването на Петко Сертов напомня какво представлява ДАНС. Това заяви журналистът Ог...

Има два факта, които сочат, че случаят със Сертов може да се окаже нещо битово. Той е теглил пари в брой – 8 хил. лева, а и си е оставил мобилния телефон т.е. не може да бъде засечен по клетките от службите, посочи Атанасов. Възможно е Сертов да има някакви отношения, но не помня ДАНС да има някакви успехи по времето, когато Петко Сертов я ръководеше, каза още веднъж той. От службите нищо не съм чел – май няма и какво да прочета, добави Атанасов.

На страниците на вестниците виждам подмяна на темата „Южен поток” и дори на държавния бюджет. Може случайно да е станало, не знам, но е факт, посочи Атанасов. Сега стана ясно, че „Южен поток” не носи икономическа полза на България – с числа, а това се неглижира. А мнението на много експерти е, че „Южен поток” не може да бъде построен от Русия. Един офицер от КГБ – Путин, отиде в Турция да назидава България. Това е знак за икономическа война – Турция има малко по-особено отношение към санкциите за Русия, към Ирак, въпреки че е член на НАТО. България се превръща в ключова фигура заради кризата в Украйна – а „Южен поток” щеше да е поредната тръба на зависимост, Русия щеше да си я построи на ниска цена и да се раздадат тук малко комисионни, сигурен е Атанасов. „Южен поток” трябваше да се построи само при спазване на европейските правила, а Русия не беше готова да плати каквато и да е цена за това, категоричен беше депутатът.

По отношение на Сертов Атанасов все пак каза, че когато е бил начело на ДАНС, агенцията всъщност се управлявала от Алексей Петров. Петко Сертов беше аналитик, щеше да е полезен като експерт. А вижте как за няколко месеца изчезна от живота в България Сергей Станишев. Навремето той създаде ДАНС като противопоставяне на Румен Петков, припомни Атанасов. Станишев направи два тежки гафа - с Алексей Петров и с Делян Пеевски. Затова и той загуби доверие в БСП - защото даде на Доган да управлява ДАНС.

В момента ДАНС е спяща клетка, която се храни от българския бюджет - 100 млн. лева годишно. Трябва да остане само контраразузнаването и да се смени ръководството на ДАНС. То няма капацитет и не иска агенцията да си изпълнява задълженията. Ако ДАНС работеше, скандалът "КТБ" нямаше да се случи, сигурен е Атанасов. В ДАНС има пробойни на по-ниско ниво и се дава информация на определени кръгове - обръчите около сараите. ДАНС трябваше да стане бухалка за управляващите срещу неудобни хора, каза Атанасов.

Сертов изтеглил 8000 лв. в деня на изчезването си

Издирваният от полицията бивш шеф на ДАНС Петко Сертов е в неизвестност от петък вечерта. Полицията го издирва по сигнал на съпругата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика