Здравната комисия остави в сила забраната за пушене

19207
Здравната комисия остави в сила забраната за пушене
Снимка: БГНЕС

Комисията по здравеопазване в парламента отказа да отмени пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. С 4 гласа "за", 15 "против" и 1 "въздържал се" бяха отхвърлени на първо четене внесените от „Атака" промени в Закона за здравето, предвиждащи да се върне старият режим с обособени зали за пушене на закрито.

Атакистите предлагат в заведенията да има зали за пушачи и непушачи, а ако заведението е под 70 кв. м, собственикът да избира дали то да е за пушачи или за непушачи. Същия режим съществуваше в началото на предишния мандат на Бойко Борисов. ГЕРБ обаче наложи в крайна сметка пълната забрана за пушене на закрити места. В мотивите на вносителите пише, че тютюнопушенето трябвало да се върне в заведенията, защото забраната му довела до "нарастване на безработицата с поне 30 хил. души". Собствениците на заведенията били принудени да уволнят този персонал заради намалените обороти, предаде КРОСС.

Само 4 хил. лева от глоби за пушене в заведенията са събрали в Кърджали

Здравните инспектори при РЗИ в Кърджали събраха 3 900 лева от глоби за тютюнопушене по заведенията, предаде БГНЕС. През 2014 г. са из...

Въпреки че законопроектът е отхвърлен от комисията, той може да се обсъжда и в пленарната зала, където ще се вземе крайното решение по него.

Всички освен собствениците на заведения и хотели се изказаха срещу отмяната на забраната за пушене. Бившият здравен министър Десислава Атанасова призова за по-строг контрол върху спазването на забраната.

"Проектът на "Атака" е ретрограден и това ще е крачка назад. Няма икономически аргументи, които да са по-силни от защитата на здравето и живота на гражданите", заяви Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика