"Зелените" поискаха премахване на парламентарната квота за ВСС

2485
"Зелените" поискаха премахване на парламентарната квота за ВСС
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Изборите за нов Висш съдебен съвет (ВСС) предизвикаха политическа реакция от страна на "Зелените", които пожелаха парламентарната квота на ВСС да бъде премахната. Припомняме, че заедно с партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България" те за малко не успяха да влязат в 44-тото Народно събрание.

Според "Зелените" първият вот за парламентарната квота на ВСС показва единствено нежелание за дълбока съдебна реформа. "За членове на най-висшия съдебен орган от парламентарно представените партии са номинирани юристи, които не само са непознати на обществеността, но и част от тях са замесени в публични скандали или има дълбоки съмнения за тяхната безпристрастност", казват "Зелените" в специална декларация. И дават конкретни примери:

1. Заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев, предложен от ГЕРБ, е обвиняван от съдии за вмешателство при определяне на съставите, разглеждащи ключови дела като концесията в Банско и уволнението на бившия заместник-главен прокурор Камен Ситнилски.

Съдиите искат да знаят как НС избира членовете на ВСС

Трябва да има еднакъв подход при избора на членовете както от парламентарната квота, така и от професионалната. При избора на професион...

2. Прокурорът от Софийска апелативна прокуратура Йордан Стоев, номинация на "Атака", е известен с отказа си през март 2015 година да разследва Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа".

3. Номинацията на ДПС – съдия Стефан Гроздев, също е с изключително спорна репутация и идва след няколко неуспешни опита да бъде поставен на поста председател на Софийския апелативен съд (САС).

"Цялостното впечатление, което оставят предложенията, е че депутатите предлагат предимно прокурори, следователи и адвокати за сметка на оскъдното присъствие на съдии, особено такива от ВКС. Последното не е учудващо, предвид факта, че председателят на ВКС Лозан Панов е един от най-гласовитите противници на позициите, изразявани от Георги Колев, Сотир Цацаров и кресливо подгласящите им медии на Делян Пеевски. Част от кандидатите са на предпенсионна възраст и изборът им би се явил една форма на "награда" за извършените от тях услуги", казват "Зелените".

"В същото време изборът на съдийската квота беше белязан от висока избирателна активност – над 1900 от 2200 имащи право на глас магистрати взеха участие в първият пряк вот за членове на ВСС, въведен с последните промени в Конституцията. Избраните съдии от ВКС и ВАС, освен че се ползват с доверието на мнозинството от своите колеги, са известни с професионални компетенции и висок морал. Седмицата преди вота бе белязана от скандала с т.н. "списък с имена", спуснат от административните ръководители в системата, но в крайна сметка от седемте имена в него, бе избрано само едно.

Цацаров за съдебната реформа: Да намалим политиката с две дози

Смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме Висш съдебен съвет (ВСС), който ще е избран чрез пряк избор от всички ...

След като внимателно проследихме избора на членове на бъдещия ВСС, "Зелените" сме по-уверени от всякога, че са необходими нови промени в Конституцията, които да премахнат или да намалят драстично парламентарна квота във ВСС. Липсва логика парламентарните сили да определят половината от членовете на съвета – толкова, колкото са избрани от цялата правораздателна система. Предвиденото квалифицирано мнозинство очевидно не пречи на партиите на статуквото да договарят квоти на влияние във ВСС и чрез посочените със задкулисни преговори членове на ВСС да определят цялостното състояние на съдебната ни система. Депутатите дори не си дават труда да мотивират по убедителен начин своите номинации. Досегашните състави на ВСС са демонстрирали, че избраниците на политическите сили основно защитават тясно партийни и корпоративни интереси, а не нуждата на обществото от бърза и справедлива съдебна система.

При настоящите избори от парламентарната квота, настояваме всяка номинация да бъде ясно обоснована, като се посочат подробно личните качества и постижения, вместо сегашните клиширани и изпразнени от съдържание "мотиви". Изслушванията на кандидатите да бъдат открити и публични, като се изисква да отговарят ясно и изчерпателно на поставените въпроси, включително от неправителствени организации. Парламентарно представените партии твърдо да се разграничат от номинации, които в досегашната си работа са създали впечатление, че се съобразяват повече с частни интереси, отколкото с прилагането на закона", казват "Зелените".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика