"Зелените" поискаха Радев да наложи първо вето

2502
"Зелените" поискаха Радев да наложи първо вето
Снимка: БГНЕС

Партия "Зелените" отправи първото искане за налагане на вето към новия президент Румен Радев. Те настояват за отмяна на Закона за концесиите.

В отворено писмо до медиите от политическата сила пишат, че тази седмица Народно събрание е направило "подарък към олигархията" с приемането на новия закон.

"Зелените" искат отстраняване на кмета Иван Тотев

Инициативната група “Да спасим пловдивските паркове” и представители на Зелените в Пловдив повече от две години сигнализира...

Според тях той представлява безпринципна смесица на текстове от Закона за концесиите, Закона за публично-частните партньорства и една от директивите на Европейския съюз. Редица текстове от него пък грубо накърнявали обществения интерес.

Най-голямото притеснение на еколозите е възможността максималният срок на концесиите да се увеличава безкрайно. По този начин вече можело да се говори за "вечни концесии", които да отиват при "близките до властта олигарси".

"Пределно ясно е, че законът е поръчан от силните на деня с цел да бъдат "бетонирани" придобитите от концесионерите права за вечни времена. Така национален парк като Пирин може да бъде владян за вечни времена от "Юлен" АД с минимална възвращаемост към държавата и никакъв контрол. А в евентуален случай на разтрогване на договора държавата ще трябва да изплати всички инвестиции заедно с цялата планирана възвращаемост", пише още в писмото на "Зелените".

От партията уточниха, че ще се борят за налагането на вето с всички достъпни и позволени от закона средства. Те искат от следващото Народно събрание да преразгледа проблемните текстове в закона и след това да ги постави на обществено обсъждане, каквото не е имало досега.

"Зелените" предлагат шест елементарни мерки за по-чист въздух

Мръсният въздух в България погубва всяка година по един средноголям град като Карнобат или Гоце Делчев. Това твърдят от партията на "Зе...

Във вторник парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Морските плажове пък ще се отдават на концесия за срок до 20 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика