X
 
 

"Зелените" посочиха четири лъжи, тиражирани за парк "Странджа"

29626
Снимки:

Сагата със застрояването на природния парк „Странджа” продължава с пълна сила, след като днес „Зелените” официално поискаха от екологичния министър Искра Михайлова да спре реализацията на Общия устройствен план на Община Царево.

С искането от партията на „Зелените” посочват четири лъжи, според тях, по случая, които се тиражират в защита на плана и се изтъкват като основание за започване на застрояване. „Зелените” предлагат и възможните решения по четирите „спорни момента”.

Лъжа 1:

В предаването „Здравей България” на Нова телевизия на 28-ми януари заместник-министърът на околна среда и водите Чавдар Георгиев показа издаденото становище по екологична оценка на ОУП Царево, твърдейки, че то е в сила.  Същият ден министър Искра Михайлова публично заяви, че същата екологична оценка е била оттеглена, но не и отменена, внушавайки, че е в сила.

Истината:

Омбудсманът препоръча екологична оценка на Общия устройствен план на Царево

Омбудсманът препоръча на министъра на регионалното развитие да бъдат обмислени възможностите за извършване на екологична оценка на Об...

Становище по екологична оценка № 1 – 2 / 2008 г. никога не е влизало в сила. То няма правно действие и никога не е имало. То е обжалвано по съдебен път преди да влезе в сила и е оттеглено от издалия го орган в рамките на съдебната процедура, отново преди да влезе в сила. С това процедурата по неговото издаване е прекратена. Всичко това е станало съгласно закона, на основание чл. 156 от АПК и тези факти еднозначно са установени и потвърдени от съда в решение на ВАС № 6808/25.05.2010 г. което е окончателно. Правните последици от това са, че заповед №РД-02-14-776/13.08.2008 г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството за одобряване на ОУП на община Царево е нищожна, защото липсва задължително положително становище по Екологична оценка и решение за съвместимост с НАТУРА 2000 (съвместено с екологичната оценка), така както  изискват чл. 85, ал. 1 и ал. 4 от ЗООС и чл. 31, чл. 32, ал. 1 на ЗБР, вр. с чл. 127, ал. 2, т. 1 от ЗУТ.

Решението:

Когато не са изпълнени изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, Министърът на околната среда и водите е задължен да спира реализацията на планове и проекти, започнати или утвърдени в нарушение на този закон.

Чл. 158 на ЗООС и чл. 122 и 123 на ЗБР задължават МОСВ да наложи тази принудителна административна мярка и да издаде заповед за спиране реализацията на ОУП на община ЦАРЕВО. В закона никъде не пише “може”, казват „Зелените”.

Лъжа 2:

Решението на съда за парк Странджа е взето с липсваща екологична оценка

"Решението на съда по отношение на това какво се предвижда в парк „Странджа", е взето с липсваща екологична оценка. Така че решен...

Многократно тиражирана, както от министър Искра Михайлова, така и от целия екип на МОСВ, а именно че: „Одобряването на ОУП не създава проблем за застрояването на природен парк Странджа. Предостоят Екологични оценки на ПУП, които ще гарантират опазването на природния парк”.

Истината:

Чл. 6, ал. 1 на Закона за Защитените територии е задължителен, изричен и ясен: „В защитените територии се включват гори, земи и водни площи”. Употребата на думата “земи” вместо “имоти” е показателна. Иначе казано, в една защитена територия просто няма как да съществува ПУП предвижащ застрояване или урбанизиране на територията, па недай си боже да му се прави Екологична оценка.  И това един Министър на околната среда и водите няма как да не го знае, казват „Зелените”.

Решението:

ОУП на община Царево е не само нищожен защото няма екологична оценка, той предвижда дейности, които са в пряко противоречие на действащи специализирани закони, какъвто е Закона за защитените територии спрямо Закона за устройство на територията. Незабавно Министъра на регионалното развитие и благоустройство следва да започне процедура по изменение на ОУП Царево, която да премахне урбанизираните територии в границите на ПП „Странджа” и защитената зона от НАТУРА 2000 и да ги включи в земеделския или горския фонд. За да не възникват нови подобни случаи, Народното събрание следва да одобри промяна на ЗУТ обявяващи за нищожни всички общи устройствени планове без съгласувателни решения по реда на Закона за околната среда и Закона за биологичното разнообразие.

Трима министри ще говорят за "Странджа" на 31 януари

В петък, 31 януари, Народното събрание ще изслуша трима министри във връзка със скандала с парк "Странджа". Това са министърът на околн...

Лъжа 3:

В предаването „Здравей България” на Нова Телевизия на 28-ми януари заместник-министъра по Oколна среда и водите Чавдар Георгиев посочи, че легловата база в община Царево към момента на оценяване на ОУП е била към около 20 000 души,  като оспори и противопостави тази цифра на бройката от 75 000 легла предстоящо ново застрояване в ПП „Странджа” съгласно ОУП на община Царево, изнесена от НПО.

Истината:

Преди всичко сравнението между двете цифри е некоректно и манипулативно – едното е  съществуващата леглова база към момента на изготване на екологичната оценка, друго е планираната, като втората е много по голяма – такива некоректни сравнения за директна манипулация. Бройката около 20 000 съществуваща туристическа леглова база е дадена на стр. 20 от доклада за екологична оценка от юни 2008 г. Едновременно с  това за цялата община на стр. 32 са дадени прогнозни цифри на бъдещите посетители и общата бройка за общината е 124 140 души, от тях 98 962 в ПП Странджа и 80 716 в кайморската част. Така се получава нарастване за цялата община на легловата база със 104 140 души, а за само територията на ПП “Странджа” нарастването на легловата база е с ок. 83 000.

Лъжа 4:

5 града излязоха, за да защитят Странджа

Недоволството на природозащитниците, провокирано от възможността за строителство в природния парк „Странджа”, доведе до про...

В предаването „Здравей България” на Нова Телевизия на 28-ми януари заместник-министърът по Oколна среда и водите Чавдар Георгиев се закле, че територията на незаконния жилищен комплекс “Златна Перла” няма да се застроява.  

Истината:

Само един поглед върху картата на одобрения ОУП показва, че на същото място се предвижда ново застрояване с вилни зони с 25% плътност на застрояване, максимална височина до 5,50 метра и с 2 етажа. Има само една разлика – застроява се много повече от “Златна Перла”, а цялото крайбрежие до Варвара и на юг.

Трайното решение:

Спешно приемане на заповедта за защитената зона от НАТУРА 2000 и спиране на всяко ново строителство в 2 км крайбрежна зона с изключение на обекти от националната инфраструктура.

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика