Зеленогорски: Кандидатът на РБ за президент не трябва да е партиен лидер, това предизвиква ревност

472
Зеленогорски: Кандидатът на РБ за президент не трябва да е партиен лидер, това предизвиква ревност
Снимка: БГНЕС

"Бих се надявал кандидатурата да не бъде лидер на партия от Блока или силна политическа фигура от Блока. Това предизвиква ревност – ако такъв кандидат направи добър резултат, той става естествения лидер на РБ и автентичното дясно и, може би, това е проблема на определени партии – колеги в Реформаторския блок".

Това каза заместник-председателят на партия „Движение България на гражданите“ и съпредседател на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Вместо да убедят Плевнелиев да се кандидатира, те го убедиха да не се кандидатира

Вместо да убедят Плевнелиев да се кандидатира, те го убедиха да не се кандидатира. Това каза в студиото на bTV депутатът Найден Зелено...

"Движение България на гражданите" (ДБГ) настояват на всяка цена да има единен кандидат на Реформаторския блок (РБ) за президент. Целта е не са да се повтори резултата на Блока на парламентарните избори през 2014 г., а да тда се търсят съмишленици и партньори, стана ясно от думите на Зеленогорски пред БНР.  

"Ние трябва да знаем къде искаме да отидем и как да го постигнем. На база съществуващото Учредително споразумение, в което е запиано, че на Съюзен конгрес се избира само новия граждански съвет, а ние, за да постигнем идеята за съюзен конгрес, в който да заложим идеята за избиране на лидер, на нови управителни органи, първо трябва да подпишем ново Учредително споразумение или да направим промени в съществуващото", заяви депутатът от РБ. 

В Учредителното споразумение все още не съществува понятието „обединителен конгрес“, допълни Зеленогорски. Според него е възможно тези процедури да бъдат извършени до края на юли или началото на август, за да има повече време кандидатът за президент на Реформаторите да развие тезите си пред обществото. Това е особено необходимо, за да стане познаваема една широко скроена надпартийна кандидатура, каквато от блока се надяват да успеят да излъчат. 

"Аз лично предлагам да търсим такъв кандидат, който може да сплоти Блока. Не вярвам, че сплотяването минава само през един конгрес и през избора на един човек. СДС и БЗНС категорично са решили, че няма да разпуснат партиите си, за да се вливат в партия „Реформаторски блок“, тоест, най-вероятно, ако направим след време Обединителен конгрес, те ще подпишат коалиционно споразумение с Реформаторския блок", заяви още Найден Зеленогорски.

Първанов: АБВ няма да подкрепи Бойко Борисов за президент

Няма вариант АБВ да подкрепи Бойко Борисов за президент. Това каза пред журналисти лидерът на АБВ Георги Първанов във връзка с предстоя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика