Зеленогорски: В РБ бързаме бавно в избора на кандидата – няма да е компромисен, а консенсусен

672
Зеленогорски:  В РБ бързаме бавно в избора на кандидата – няма да е компромисен, а консенсусен
Снимка: БГНЕС

Целим кандидатът ни за президент да е подкрепен от всички партии в РБ и гражданското тяло. Бързаме бавно, защото търсим не компромисен, а консенсусен кандидат. Това каза съпредседателят на Парламентарната група и председател на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски пред БНТ.

"РБ е не финала на процеса. Ще започнем предкампания, в която кандидатът ще бъде представен в 10-те най-ключови за РБ гладове в страната", каза още председателят на щаба на Реформаторите.

В РБ не е било внесено или чуто нито едно име за президентска номинация

Реформаторският блок няма нито една официална номинация за президентските избори. Това стана ясно от думите на Найден Зеленогорски, съп...

Той подчерта, че е реалист за представянето на РБ. Сега сме четвърта по големите политическа сила и всеки резултат над това място и над 9 % е сериозна крачка напред, като РБ се борим за балотаж и победа, категоричен бе той.

По думите му, РБ продължава да съществува и след президентските избори, както е вписано в учредителното споразумение на коалицията. Ако някой иска да напуска, трябва сам да го направи, нямаме процедура за изключване, отговори Зеленогорски на въпрос за направени внушения от председателя на ДСБ за „разделяне с партньори”. Нашата сила е в единството, категоричен бе той.

Според Зеленогорски има положителен резултат от участието на РБ в управлението и министрите реформатори се справят много добре. България стои стабилно и спокойно. За нас в новия сезон антикорупцията е основен приоритет, както и съдебната, здравната и образователната реформи, политиките в секторите на икономиката и сигурността. Имаме икономически растеж от около 3 %, финансова стабилност и добра приходна част, 400 милиона се отделиха за превъоръжаване, има видим напредък в професионалното образование и образователната реформа, изброи той и каза, че РБ ще направи усилия през този сезон за спиране източването на НОИ през инвалидните пенсии и злоупотребите в ключови сектори.

Не съм адвокат на ДСБ, отговори той на въпрос за противоречивата позиция на Кънев по отношение на РБ – от изчерпан, до проект с потенциал. В РБ има крила, но има и пет плюс една партии със собствен суверенитет и аз държа много на партньорството. В този смисъл повтарям, че кандидатът на РБ няма да е резултат на компромис, а на общо решение. Средата е тежка в международен план, левицата иска да обърне кораба в друга посока, затова РБ осъзнава отговорността си за излъчване на силен президент, каза още той.

Зеленогорски: Кандидатът на РБ за президент не трябва да е партиен лидер, това предизвиква ревност

"Бих се надявал кандидатурата да не бъде лидер на партия от Блока или силна политическа фигура от Блока. Това предизвиква ревност ...

Попитан защо няма общ кандидат с ГЕРБ, Зеленогорски отговори, че преди месеци е било логично да се търси кандидат формат ЕНП за съвместно издигане на неполитически кандидатури, а на общественици, но ГЕРБ са тръгнали в посока партийна кандидатура, което е пресякло възможността за каквато и да е дискусия. Според Зеленогорски е по-добрият вариант да има конкуренция в дясно и кандидатите на ГЕРБ и РБ да са опоненти. Друго е неосъществимо, заключи той. За втория тур обясни, че РБ се бори за балотаж. Възможен е балотаж ГЕРБ-РБ. Да не забравяме, че на местните избори ни бяха отписали, а ние имаме десетки кметове, за разлика от БСП, каза той, допълвайки, че и сега РБ ще повтори добрия си резултат.

Зеленогорски каза ,че националистическите тенденции вземат връх, но трябва да се направи прецизен анализ на състоянието на ГЕРБ, дясното и патриотичната ниша. Левицата се простреля в крака. Притеснително, според него, е хора от висшия генералитет като Радев да поставят под съмнение евроатлантическата ориентация на страната и категоричността на членство в НАТО. България трябва да се превъоръжава и да осмисли добре, че само през членството в ЕС и НАТО ние можем да реализираме българския национален интерес, коментира Зеленогорски. За мен евроатлантическата ориентация е най-важна за държавния глава и десният кандидат ще е именно такъв, добави той. Съпредседателят на ПГ на РБ изрази мнение, че държавата ни трябва да е част от колективната система за сигурност - другото е нереалистично дрънкане на оръжия, категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика