АБВ: Частни подизпълнители на РЗИ-Русе правят двойно по-скъпи антигенни тестове

6321
АБВ: Частни подизпълнители на РЗИ-Русе правят двойно по-скъпи антигенни тестове
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Административен произвол на РЗИ-Русе пълни джоба на частна лаборатория, която прави двойно по-скъпи от обичайното тестове. В това вярва д-р Емил Стоименов от АБВ, който разказа историята пред журналисти и определи случая като "рядка наглост". 

Става въпрос за пункт за антигенни тестове на "Дунав мост 1", за който съобщава Единният информационен портал на 22 юли.

Румен Петков в Плевен: Петър Илиев „занули“ Трифонов

В проектокабинета на ИТН има серия от номинации, които будят въпроси. Това коментира пред медиите в Плевен председателят на ПП АБВ Руме...

"За 7 дни са преминали през пункта 1100 души, стана ясно, че един антигенен тест там струва 50 лв., въпреки, че в Русе струва между 25 и 30 лв., т.е. на Дунав мост е двойно по-скъпо", посочи д-р Стоименов. Той разказа, че е отправил питане към РЗИ-Русе на основание на каква процедура е избрана лабораторията на УМБАЛ "Медика Русе", тъй като това е частна лаборатория към частната болница "Медика Русе", та да бъде точно тя болницата, която ще прибира по 50 лева от всеки преминаващ. По думите му, от отговора станало ясно, че от РЗИ-Русе поискали от Агенция "Митници" предоставяне на помещение, подходящо за манипулационна. Това помещение е предоставено доброволно и безвъзмездно на 14 юли и в приемо-предавателния протокол е описано, че РЗИ трябва да плащат тока и водата, съобщи Стоименов. "В същия ден, продължи той - РЗИ Русе подписва договор с ДКЦ 2 - Русе, което е към УМБАЛ "Медика Русе", собственост на д-р Кирил Панайотов, с което РЗИ дава безвъзмездно помещението, без конкурс и без конкуренция на тази частна лаборатория, въз основа на какво не става ясно". 

За казуса е бил отправен депутатски въпрос към здравния министър, но отговор все още липсва. "Това е порочна практика, която тежи не само на правителството, опасявам се, че тежи в някаква степен и на президентството", коментира представителят на АБВ в парламента Владимир Маринов. Той подчерта, че според правилника на Народното събрание министърът е бил длъжен да отговори най-късно миналия петък, но все още отговор няма и припомни, че нежеланието да се отговаря на актуални въпроси е практика, заради която хората бяха по площадите. Маринов уточни, че е попитал как и с каква процедура е избрана въпросната лаборатория да извършва тестовете и какви налични документи има тя да функционира, съгласно изискванията на българското законодателство.

АБВ ще запознаят със случая премиера, за да е наясно какво правят негови министри и ще информират президента Радев, обяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Той съобщи още, че АБВ възнамеряват да сезират окръжния прокурор на Русе за цялата технология по предоставянето от агенция Митници на РЗИ и от РЗИ на частната лаборатория: "Защо точно тази лаборатория, защо без процедура и защо държавата трябва да поеме тока и водата на този, който взима два пъти повече на граничния пункт, отколкото струва теста в Русе".

Румен Петков алармира за корупционни практики с Държавния резерв

Проектозакон за закриване на държавно предприятие Държавна петролна компания (ДПК) подготвят от АБВ, съобщи лидерът на партията Румен П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе