X
 
 

Бойният арсенал на траките гостува в Русе

863 1
photo of Бойният арсенал на траките гостува в Русе
Снимка: НДК
Регионален исторически музей - Русе представя в зала „Княз Александър I“ изложбата „Тракийско въоръжение от I хил. пр. Хр.“ Гостуващата изложба е дело на Регионален исторически музей – Шумен.

Колекцията от въоръжение е резултат на дългогодишната дейност на музейните специалисти от музея в Шумен и наброява близо 4000 единици. Голяма заслуга за създаването на сбирката е на покойния вече Георги Атанасов, завеждащ отдел „Античност“ в продължение на повече от 40 години (от 1975 г. до 2006 г.). Същият е автор на редица статии, посветени на въоръжението на древните траки.

Фалшификатите в столична галерия били купени от антиквар

Скандалите около изложбата с фалшификати продължават. Пред Нова телевизия собственикът на платната обясни, че е бил сигурен, че притежа...

Голяма част от материалите в колекцията са резултат на археологически проучвания на селища и некрополи на територията на Шуменска област. Повечето предмети са събрани от село Драгоево.

Посетителите могат да видят в зала „Княз Александър I“ 125 предмета от фонда на шуменския музей. Нападателното въоръжение е представено от криви ножове, къси двуостри мечове - акинаци, бойни брадви, върхове на копия и стрели, оловни тежести за прашка, част от които имат надписи. Впечатляват откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, показващи увеличеното производство на оръжия от местните майстори.

Защитното въоръжение е по-слабо представено. Експонатите са предимно от проучванията на тракийските некрополи. Показаните бронзови и железни шлемове, ризници и нагръдници са открити в тракийските некрополи край Браничево, Кълново и Кьолмен.

Снимка: Архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 седмица Профил на трол?
    Г-н Илиев, ТРАКИ е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Коренният балкански човек не се e самоназовавал ТРАК. Ако ТРАК е било престижен прякор, то поне едно от над стоте местни „тракийски” племена е щяло да го приеме за етноним. Траки са ни наричали нашите СМЪРТНИ ВРАГОВЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против виж още ›› гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски. Гърците са лукава пасмина и за да налапаме "тракийската въдичка", са сложили доста примамки. Разбира се, като всеки престъпник и те оставят УЛИКИ, едва забележими. Много от тях са трудно доказуеми. Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници: трак-уплах, стес,страшилищe, колики трака-трошачка;сблъсък,парзитизъм,прося,изпросвам тракадорос- просяк, курварин Най-точния превод на Български за θράσος е НАГЛЕЦ , същевременно и БЕЗОЧЛИВОСТ, ДЪРЗОСТ, БЕЗОЧИЕ. Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както са изчезнали и гяурите, 15 века по-късно. Ето нещо за една царска династия на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА: ----------------------------------------- Биляна платно белеше ………………………………………………….. Не ви го сакам виното, а най го сакам момчето що напред ТЕРА кервано ..................................................... ТЕРА= ВОДИ, ПРЕДВОЖДА ТЕР = ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ ТЕР-ВЕЛ , а понеже в гръцките източници заместват Б с В в действителност е ТЕР-БАЛ = предводител голям или велик предводител , прогонил арабите от Балканите. В Зап. Европа е известен като св. княз Тривелий. Българския княз ТЕРБАЛ – 8в. е представител на владетелския род ТЕР, който е просъществувал векове. ТЕРес = Водителя, водача. Български княз от Тракия, а според фалшивата ни история тракийски владетел – одриски цар 6 в. пр. Р. Хр. ТЕР-ТЕР = Водач на водачите, аналог. с цар на царете. Български Цар-13в. , още един от владетелската династия ТЕР. Последният цар от този владетелски род е внук му, Българския цар Георги ІІ Тертер-14в. Copy-paste: ".....В спадащият някога в нашите владения град Дурач е намерен един особен надпис........Той е каталогизиран като Epidamnos-414, а текста намираме важно за нас име - Τηρεὺς Τρεβελλίου -Терес Тервелов, Терес син на Тервел. Оказва се, че по време на Античността на Балканите е живял човек, който е носел името на древен одриски цар, а името на баща му е идентично на това на по-късен български владетел. Кой обаче да поднесе на българския читател тази информация?"
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално