Домовете за стари хора в Русенска област помагат на изпадналите в житейска нужда

54286
Домовете за стари хора в Русенска област помагат на изпадналите в житейска нужда
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

На територията на град Русе и Русенска област домовете за стари хора са три, в два от които социалните услуги са финансирани от републиканския бюджет, а третият е частен и луксозен.

Кореспондентът на Actualno.com посети Дом за стари хора „Възраждане“ в град Русе и разговаря с директора Ани Венкова, която бе любезна да отговори на зададените въпроси.

Дом за стари хора "Възраждане" е специализирана институция за предоставяне на социални услуги на стари хора. Намира се на алеи „Възраждане“ №86, в близост до Парка  на младежта. Домът се помещава в специално построена сграда на пет етажа и е открит през 1972 г. Неговият капацитет е 234 души и е вторият по големина в страната, след подобен в София.

Финансирането е от републиканския бюджет чрез бюджетите на общините. Тарифа определя размера на таксата, която е процент от дохода на лицата, които ползват социалните услуги. Конкретно за старите хора, това е 70% от техния доход. Обикновено таксата за зимния период е около 260 лв. месечно, а през летния около 160-180 лв. При деклариране на имотно състояние и допълнителни доходи се заплаща такса - 100%. Редът за постъпване е следният: подава се писмено заявление по настоящия адрес на лицето до директора на дирекция „Социално подпомагане“, лична карта за справка, копие от личен амбулаторен картон и евентуално решение на ЛКК, ТЕЛК, или НЕЛК. След това се провежда анкета от служител и се издава заповед за настаняване след около година чакане. Чужденци в дома не са настанени.

Сградата е на централно парно отопление, което осигурява и топла вода. На партера са: кухненски блок (с топла кухня и столова) и кабинети на персонала. Жилищните етажи са четири със 152 стаи (82 с две легла и 70 с едно легло). Всяка от тях е със собствен санитарен възел, малко коридорче и тераса. Освен легло с чекмеджета има и ракла, маса-бюро с чекмеджета, нощно  шкафче, стол за всеки и вграден гардероб в коридора. На всеки етаж има дневна със столове, маса и кабелна телевизия. Там е обособен и кухненски офис с печка „Раховец“, мивка и маса за гладене. Домът разполага с богата библиотека, телевизор, DVD и радиоуредба.

Четвъртият етаж е обособен като отделение за лежащо болни с 60 легла. Монтирана е звънчева система за повикване. Зала за кинезитерапия с основни уреди и физиотерапия помага на болните.

Предоставят се следните услуги: почистване на спални, коридори и зали, помощ за личния тоалет на лежащо болни, хранене, пране на дрехи и спално бельо, изкърпване, гладене, бръснаро-фризьорски услуги, осигуряване на съдействие за получаване на здравни грижи и административни услуги, организиране на културни мероприятия, съдействие за организиране на свободното време, насърчаване на самодейни изяви, радиопредавания по местната уредба, достъп до телефон и интернет, индивидуално излъчване на видеокасети и DVD дискове от семейни тържества на близки на потребителите, терапевтични и рехабилитационни дейности. Има осигурено 24-часово медицинско обслужване. За старите хора се грижи опитен и квалифициран персонал: в т.ч. директор, социални работници, психолог, трудотерапевт, лекар, медицински сестри и фелдшер, рехабилитатор и помощен персонал. Живущите излизат на кафе в близко заведение и разходки в двора. Организират се турнири по дартс, шах и табла. Деца от Дойче шуле идват при старите хора да се учат да плетат и шият. Създаден е певчески клуб и се изявяват поети и писатели.

Живеещите в дома имат право на 90-дневен домашен отпуск, през който не плащат месечна такса. Същите могат да подават жалби пред доставчика на социалната услуга или пред кмета на общината.

В класацията е на челно място по нормални условия за живот и посещаемост на потребители.

Домът за стари хора „Св. Никола“ град Русе се намира в лесопарк "Липник" и е разположен в района на село Николово, на 10 км източно от Русе. Той е открит на 1 август 2015 г. Намира се в обширен горски масив от липови дървета с площ от около 20 000 декара. Смятан е за най-големия лесопарк в България.

Уют и спокойствие за домуващите стари хора в Добрич

Спокойна и уютна е атмосферата в дома за стари хора в Добрич. Настанените в него възрастни контактуват не само с хората от средата си, ...

Домът предлага на потребителите отлични жилищни условия. Това включва: 24-часово медицинско наблюдение и грижи от лекари  и сестри, санитарно и болногледаческо обгрижване, хигиенно-битово обслужване и хранене, съобразено с личните предпочитания. Помощ оказват, психолог, социален работник и кинезитерапевт. Домът има 12 самостоятелни и двойни стаи, в които могат да се приемат до 25 души. За разлика от останалите подобни места за настаняване, тук правилата се определят от самите живущи. Желаещите са единици, защото трябва да плащат 1200 лева на месец. Това е цената, за да станат част от живеещите в луксозния старчески дом в бившата резиденция на Тодор Живков. Живущите избират заедно персонала, който да работи в дома, определят графика с дейности, гласуват и планират екскурзии, спорт, посещения на изложби и театри. Организират турнири по шах, табла и др. Тематични музикални вечери разнообразяват празниците им.

В импровизираната класация домът се води по-луксозен, но е трудно достъпен във финансово отношение и затова заема последно място по посещение.

Дом за стари хора в село Бистренци, община Бяла предлага денонощни и ежедневни, индивидуални и медицински грижи. Неговият капацитет е 35 места. Помещава се на улица „Любен. Каравелов“ №9. Домът гарантира: сигурност; доверие и позната среда; близост с любимите хора; персонална грижа и внимание; уют и психологически комфорт; качествена храна; всякакви удобства и чистота. Има отделение трудно подвижнии лежащо болни.

В камерната класация заема последно място, поради отдалечеността си от големи населени места. Иначе условията и цените са близки до дома в Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе