Рашидов не намери пари да ремонтира моста на Кольо Фичето край Бяла

6410
Рашидов не намери пари да ремонтира моста на Кольо Фичето край Бяла
Снимка: БГНЕС

Министерство на културата няма финансови средства за ремонт на рушащия се мост на Кольо Фичето край Бяла. Това посочва министърът на културата Вежди Рашидов в писмен отговор до депутат, предаде БГНЕС.

Един от шедьоврите на възрожденската архитектура – Беленски мост, безвъзвратно се руши. Паметникът на културата е изоставен на произвола на съдбата, тъй като местната община няма средства за извършване на реставрация. Според Министерството на културата обаче отговорност за създалата се ситуация носи общината в Бяла.

Пловдивска община си призна на практика, че е проспала събаряне на емблематична сграда

Сградата на бившия тютюнев склад в Пловдив „Ориент Табако” се превърна в причина за сериозен скандал. Причината – дне...

“Средствата за реставриране и възстановяване на Моста на Кольо Фичето многократно надвишават целевата финансова подкрепа за обекти и дейности в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности, която Министерството на културата предоставя. Нейният размер е 500 000 лв. годишно”, пише министър Рашидов. Той изразява учудване от факта защо не е реализиран проект, с който община Бяла е кандидатствала през 2011 г. по приключилата вече Оперативна програма “Регионално развитие” за реконструкция на паметника на културата.

Невъзможно е Министерството на културата да осъществява контрол върху 40 000 паметника на културата, както и да осигуря финансово тяхното съхраняване”, смята още Вежди Рашидов.

Като изразява загриженост и тревога за бъдещето на Моста на Кольо Фичето, културният министър припомня, че в последните години няколкократно е възстановявано движението по моста на леки и товарни автомобили, което вероятно е довело до допълнително влошаване на състоянието на съоръжението. А докато централната и местната власти уточняват кой е отговорен за рушащия се шедьовър на възрожденския майстор, мостът край Бяла продължава скоро може да рухне в река Янтра.

Мостът на Кольо Фичето е построен над река Янтра през 1867 г. Дължината му е 276 м, ширината - 9,5 м, като сводовете са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. До каменния мост през 20 век е била направена и скулптура на майстора, за да напомня за делото му.

Закриват училище "Кольо Фичето" във Велико Търново

Необходимо е закриване на училище „Кольо Фичето” във Велико Търново от следващата година. Това се налага поради липса на ин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе